*Nettavisen* Økonomi.

- Pensjonsreformen er kvinnefiendtlig

Foto: Gunnar Lier (Scanpix)

Akademikerne mener det er kvinnefiendtlig når regjeringens pensjonsreform premierer barnefødsler og omsorg, men ikke utdannelse.

01.02.05 09:38

Akademikernes leder Christl Kvam mener det dermed blir mer lønnsomt for kvinner å prioritere barnefødsler enn å ta utdannelse. Dette taper ikke bare kvinnene på, men også kunnskaps-Norge.

- Endres ikke forslaget om pensjonssystem, bør dagens studenter prioritere å få barn framfor å fullføre utdannelsen på kortest mulig tid, sier Kvam.

Det er bra at regjeringen foreslår å gi pensjonsopptjening for ulønnet omsorg for barn. Men det svært galt at man skal tape på å bruke år på å tilegne seg kompetanse landet trenger, mener hun.

- Må rette opp

Akademikerne utfordrer stortingspartiene til å rette opp regjeringens feilskjær.

Forslaget til pensjonsreform innebærer også at inntekten gjennom hele yrkeslivet legges til grunn når pensjonen beregnes, og ikke de beste årene slik som i dag. Dermed taper alle som tar lang utdannelse, mener Akademikerne.

- Dermed blir det bare gjennom å kombinere studier med barnefødsler kvinner kan sikre seg både utdannelse og fulle pensjonsrettigheter. Alle som tar videre- og etterutdannelse vil tape pensjonsmessig. Et slikt system kan ikke Stortinget være bekjent av å vedta, sier Kvam.

Staffer

Hun synes det er skuffende at regjeringen legger alle eggene i omsorgskurven og ingen i utdanningskurven.

- På denne måten straffer regjeringen pensjonsmessig de som ønsker å ivareta den viktige samfunnsoppgaven det er å sørge for at nasjonen også i fremtiden har et konkurranse fortrinn gjennom en høyt utdannet befolkning, sier Akademikernes leder Christl Kvam.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag