*Nettavisen* Økonomi.

- Primus motor bak juks

Skipsreder Jacob Stolt-Nielsen trekkes frem som primus motor bak prisfiksingen blant de store aktørene i kjemikalietankmarkedet.

23.05.05 07:12

Skipsreder Jacob Stolt-Nielsen skal ifølge det amerikanske justisdepartementet selv ha bestilt en intern analyse av fordelene og ulempene ved å fortsette prissamarbeidet i kjemikalietankmarkedet, skriver Dagens Næringsliv.

Denne beviste strategien til prissamarbeidet skal være en av årsakene til at de amerikanske myndighetene anker kjennelsen som ga Stolt-Nielsen Transportation Group retten til å beholde amnestiet sitt.

I januar vant Stolt-Nielsen amnestiet tilbake etter at en dommer i Philadelphia opphevet justisdepartementets avgjørelse om frata selskapet amnestiet.

Stolt-Nielsen fikk i utgangspunktet amnesti etter at selskapet selv varslet amerikanske myndigheter om prissamarbeidet. Amnestiet ble gitt som et «takk for tipset», men nå ønsket altså justisdepartementet å trekke det tilbake.

Det er avisen shippingavisen TradeWinds som hevder at amerikanske myndigheter påstår at Jacob Stolt-Nielsen selv ba om en rapport om fordelen og ulempene ved prisjukset. Dette skal ha skjedd i april 2001.

Bestillingen av analysen og opplysninger fra Oddfjells tidligere befraktningssjef Erik Nilsen skal ha pekt ut Stolt-Nielsen som primus motor bak hele prisfiksingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag