*Nettavisen* Økonomi.

- Puttet 260 mill. i egen lomme

De to Finance Credit-gründerne skaffet sine familieselskaper en uberettiget vinning på 260 millioner kroner, mener Økokrim.

Det hevdet førstestatsadvokat Morten Eriksen da han mandag fortsatte sin prosedyre i straffesaken mot Trond Kristoffersen i Oslo tingrett.

Ulovlig

Måten det skjedde på var like enkel som den var ulovlig, mente Eriksen.

Det var selskapet Finance Credit ASA som eide aksjene i datterselskapene i Finland og Danmark. Gradvis begynte Kristoffersen og Stensrud å omtale dem som sine private aksjer uten at det foreligger noen form for dokumentasjon på at de kjøpte dem.

Etter en tid solgte de så aksjene til Finance Credit ASA som altså allerede eide dem, og puttet den samlede gevinst inn i sine egne familieselskaper Kris og Krone.

Denne del av saken finner man i Økokrims tilleggstiltale, mens hovedinnretningen på aktoratets prosedyre hele tiden har vært bedrageriene mot bankene.

Kan ikke dekke seg bak revisor

I sin gjennomgang av regnskapspraksis i Finance Credit hevdet aktor at ansvaret fullt ut hviler på de to gründerne. Han mente de ikke kunne dekke seg bak revisorene og at det aldri var tale om uaktsomhet, men kun forsett.

- Regnskapsmetodene i Finance Credit representerer et sammenhengende straffbart forhold, sa Morten Eriksen, og formante retten til ikke å legge vekt på mulige små enkeltforhold der det kanskje ikke er ført tilstrekkelig bevis.

Statsadvokaten mente regnskapet ble ført slik at alle provisjoner ble tatt til inntekt før de var opptjent, mens tap ikke ble tatt inn i regnskapet i det hele tatt eller altfor sent.

Svært tydelig

Han brukte betydelig tid på å gjennomgå gjeldende regnskapsregler som slår fast at tap skal tas inn i regnskapet når de foreligger og at verken styret eller eiere kan utsette dette.

Han var også svært tydelig på at krav på datterselskap eller andre nærstående selskap ikke skal stå i regnskapet med mindre de er reelle.

– Finance Credit-saken er et skoleeksempel på hvorfor noter til et regnskap er så viktige, sa Morten Eriksen.

Andre formål

Tidligere mandag gikk førstestatsadvokaten gjennom den siste del av bedrageritiltalen som omhandlet kassakredittlån i bankene.

- Finance Credit-gründerne holdt det „ville ritt" i gang ved å benytte kassakredittlån til å betale renter på tidligere lån i andre banker, sa førstestatsadvokat Elisabeth Roscher. Hun mente hun kunne dokumentere at kassakredittlån i Sparebanken Øst på opp til 200 millioner kroner ble benyttet til å betale renter på lån som var opptatt iblant annet Nordlandsbanken.

Trengte likvider

Etter påtalemyndighetens oppfatning var lånet gitt til å kjøpe fordringer. I stedet havnet det i andre selskaper i FC-systemet som trengte likvider for å oppfylle andre forpliktelser.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.