- Rekordbillig å kjøpe aksjer

Vi må et kvart århundre tilbake for å finne et tidspunkt da det var mer gunstig enn nå å kjøpe aksjer, er den oppsiktsvekkende beskjeden fra en gruppe tallknusere i Danmark.

25.08.04 13:46

Den skyhøye oljeprisen har sørget for å løfte hovedindeksen ved Oslo Børs 17-18 prosent i år, men i resten av Europa er situasjonen temmelig nedslående. København-børsen har steget 5-6 prosent, og er dermed blant de bedre på Kontinentet.

Nå går den uavhengige kapitalforvalteren Formuepleje i Danmark ut og hevder at europeiske aksjer ikke har vært så billige på et kvart århundre. For mens aksjekursene har stått stille, vokser overskuddene i rekordfart, påpeker de danske analytikerne overfor avisa Børsen.

Også i USA er aksjer billige, hevdes det. Tallknuserne legger samtidig vekt på at styringsrenta både i USA og Europa er rekordlave, og det slår positivt ut i den såkalte Fed-modellen som er brukt for å fastslå aksjeverdiene.

Formuespleje får støtte av analytikerne i Den Danske Bank, som også har sett på Fed-modellen som et alternativ til den tradisjonelle P/E-modellen. P/E-modellen måler forholdet mellom aksjekurs og inntjening, mens Fed-modellen altså legger størst vekt på forholdet mellom aksjekursen på den ene sida og rentenivå og inntjening på den andre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.