- Renta er for lav

I fjor klaget økonomene fordi sentralbanksjef Svein Gjedrem holdt renta for høyt. Nå klager de for at renta har falt for lavt.

20.08.03 10:13

Med forrige ukes rentekutt har Norges Bank senket styringsrenta med 4,0 prosent siden desember i fjor. De kraftige kuttene har langt på vei overgått spådommene fra de fleste ekspertene.

Nå kommer også reaksjonen. Flere økonomer mener nå at sentralbanksjef Svein Gjedrem står i fare for å trykke for hardt på gasspedalen.

Tormod Andreassen
Tormod Andreassen
Vær varsom

- Var jeg sentralbanksjef nå ville jeg vært svært varsom. Det er en klar risiko ved å sette renta for lavt, sier sjeføkonom i Sparebank 1 Gruppen, Tormod Andreassen, til TV 2 Nettavisen.

Renteraset fra Norges Bank sikrer en husholdning med millionslån drøyt 29.000 ekstra kroner i året. Andreassen frykter at den lave renta vil kunne føre til en regelrett kjøpefest.

- Lav rente vil stimulere til kjøp og mindre sparing. Hvis dette skjer innenfor realøkonomiske rammer er det ikke noe problem, men hvis det utvikler seg til en kjøpefest innebærer det overoppheting og finansielle bobler som vil gi oss hodepine i årene framover, sier Andreassen.

Samme feilen som ifjor

Gjedrem måtte tåle kritikk i fjor etter at han justerte opp renta fra 6,5 til 7,0 prosent i kjølvannet av lønnsoppgjøret. Flere mente at sentralbanken var så opptatt med å se i bakspeilet, at de dermed ikke fikk registrert faresignalene som lyste rødt for norsk og internasjonal økonomi.

- Jeg frykter at de vil begå den samme feilen nå. Med mindre de viser seg mer villige til å endre renta fortløpende, kan vi havne i motsatt ende av grøfta. Erfaringer fra i fjor hvor sentralbanken lå svært langt etter den økonomiske virkeligheten, danner grunnlag for frykt også nå, sier Andreassen.

Nils Terje Furunes
Nils Terje Furunes
Økt risiko

Også kollega Nils Terje Furunes i Gjensidige NOR frykter at Gjedrem er i ferd med å ta for kraftig i på rentesiden.

- Styringsrenta har falt kraftig, uten at vi har hatt mulighet til å se effekten. Nå er vi på rentesatser vi ikke har sett siden 1950-tallet, og dermed øker også risikonivået, sier han til TV 2 Nettavisen.

Både Andreassen og Furunes tror Norges Bank vil senke renta til 2,5 prosent. Furunes mener det vil være en feil avgjørelse.

- Det vil være å ta en unødig sjanse, og jeg tror ikke det vil ha en positiv effekt på aktivitetsnivået. Et ytterligere kutt nå vil heller være med på å bygge opp bobler i bolig- og aksjemarkedet, og da kan vi komme til å se flere gjeldsslaver, økt arbeidsledighet og lavere aktivitetsnivå om noen år, sier Furunes.

Mer fleksibilitet

Furunes mener at Norges Bank nå bør henvende seg til Finansdepartementet og be om mer fleksibilitet i målsettingene for rentepolitikken.

- Vi mener det bør kunne fokuseres mer på stabil sysselsetting og økonomisk vekst. Inflasjonsmålet slik det ligger nå er ikke godt nok egnet. Vi bør også kunne innføre en større spredning på inflasjonsmålet, slik at det opereres med et intervall på mellom 1,5 til 3,0 prosent, i stedet for dagens punkt på 2,5 prosent, sier Furunes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.