- Rentebunnen er nådd

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har gjort seg ferdig med rentekuttene for denne gang. Det spår ekspertene i Danske Bank.

I en analyse skriver storbanken at rentebunnen er nådd i Norge. Forrige ukes rentekutt blir det siste i denne omgang, mener økonomene i Danske Bank.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem valgte å holde grunnholdningen uendret på såkalt "easing bias", som betyr at det er mest sannsynlig at renta skal videre ned.

Danske Bank påpeker dog at i begrunnelsen for rentekuttet har Gjedrem & Co forklart seg med at de ønsket å innfri markedets forventninger. Det tolkes samtidig som et signal om at hovedstyret i Norges Bank alvorlig vurderte å ikke sette ned renta.

"Hvis det ikke var for de negative inflasjonstallene i februar og forventninger om rentenedsettelser i de finansielle markedene, hadde Norges Bank trolig ikke satt ned renta", skriver Danske Bank i analysen.

Dermed tror de også at rentefesten er over. En sterk utvikling for norsk økonomi i tiden fremover, vil eliminere behovet for et nytt rentekutt hevdes det.

"På denne bakgrunn og basert på våres forventninger om en sterk utvikling i den norske økonomien, samt at inflasjonen nå har nådd bunnen, mener vi at dette var den siste rentenedsettelsen i Norge for denne gang", skriver banken.

Flere av de norske analysehusene er imidlertid mer optimistiske på lånetagernes vegne. Både DnB Nor Markets og Nordea Markets venter at Norges Bank senker styringsrenta til 1,5 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag