*Nettavisen* Økonomi.

- Rentehopp vil overraske

En renteheving fra Norges Bank på ukens rentemøte vil overraske stort. Hele seks av 11 meglerhus tror økningen først vil komme nærmere sommeren.

01.02.05 13:21

I forkant av onsdagens rentemøte er et unisont ekspertkorps enige om at Norges Bank ikke vil røre styringsrenten.

-Det er ingen større overraskelser i tallene som har kommet før møtet, og alt går som ventet. Vi tror Norges Bank vil sende samme budskap som tidligere. Jeg blir ekstremt overrasket om de setter renten opp, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Bruce mener sentralbanken vil vente med å skru opp renten, for å se effekten av kuttene de siste årene. Siden 2002 har styringsrenten falt fra fra syv til 1,75 prosent. Sist kutt kom i mars i fjor.

Endrer de holdning?

Også makroøkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities blir tatt på senga ved en endring, både om sentralbanken setter renten opp eller ned.

- Det vil overraske både meg og alle andre, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen.

Han mener det store spørsmålet er om Norges Bank endrer holdning i forhold til å følge andre sentralbankers renteavgjørelser. Tidligere har sentralbanken nemlig signalisert at de vil følge etter de utenlandske bankene.

Bruce i Nordea Markets tror vi må vente lenge på en renteøkning ute i Europa. Dermed kan det også ta enda lenger tid her hjemme før oppgangen kommer.

- 0,25 prosentpoeng hver gang

En sammenstilling TDN Finans har gjort, viser at seks av 11 meglerhus venter første renteheving i løpet av andre kvartal.

-V i tror styringsrenten blir satt opp på rentemøtet i juni. Etter det vil Norges Bank heve med rundt 0,25 prosentpoeng ved hvert møte ut året, forteller Andreassen.

Ved utgangen av 2005 ser First Securities for seg en rente på tre prosent.

Nordea er hakket mer nøysomme i sine anslag, og tror renten ved slutten av året vil være 2,5 prosent.

- Norges Bank vil gå forsiktig frem på grunn av kronekursen. Det vil bli en pause mellom hver økning, og oppgangen blir på 0,25 prosentpoeng av gangen, spår Bruce.

Fire av meglerhusene ser først for seg et rentehopp i tredje kvartal, mens det bare er Terra Securities som tror sentralbanken vil kutte i fjerde kvartal i år. Først ser Terra for seg en oppgang til 1,75 prosent, og så en nedgang før årets slutt til 1,50 prosent.

Handelsbanken tror på den høyeste renten ved utgangen av året, på 3,50 prosent. I snitt anslår makroøkonomene en styringsrente på 2,6 prosent når 2006 smeller inn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.