*Nettavisen* Økonomi.

- Rentehoppet kommer tidligere

Verdensøkonomien er i ferd med å komme ut av skyggedalen, og nå kan det være duket for snarlig renteoppgang. Signaler både fra USA og fra Norges Bank kan tyde på at renteoppturen kommer tidligere enn ventet.

20.10.03 10:22

Den amerikanske finansminister John Snow sier at markedsrentene trolig vil stige de kommende månedene i takt med veksten i økonomien.

Det kan være et dårlig signal for lånetagere, både i USA og i Norge. Hjemlige eksperter har tidligere uttalt at Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem trolig vil skue til utlandet i sin videre rentevurdering.

- Betimelig varsko
Samtidig med at Snow varsler renteoppgang, signaliserer visesentralbanksjef Jarle Bergo i Norges Bank at en lav realrente vil være uheldig over tid. I en tale Bergo holdt i Zürich søndag, ble det poengtert at risikoen for bobler i finans- og boligmarkedet kan være en grunn til å forlenge tidsperspektivet for inflasjonsmålet.

- Det er et betimelig varsko om at vi er i en uvanlig situasjon, og at ingen må tro at det lave rentenivået kommer til å vare ved i lang tid, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, til TV 2 Nettavisen.

Frykter bobler
Norges Bank fastsetter renta etter inflasjonsmålet. Etter Juels mening fremheves det nå fra sentralbankens side at også andre faktorer vil kunne komme i forgrunnen.

- Det de sier er at hvis man skulle få se tendenser til en uheldig utvikling i låneopptaket, og kraftige reaksjoner i boligmarkedet, så vil sentralbanken reagere ved å sette opp renta, sier Juel.

Det hersker stor usikkerhet blant økonomene om renteutsiktene de neste 12 månedene. Spådommene varierer fra videre kutt til en kraftig oppgang. Nordea opererer med en prognose hvor det første rentehoppet kommer tidlig neste høst.

- Ingen automatikk
Selv om USA skulle heve renta tidligere enn antatt, er det ikke noen automatikk i at dette sprer seg til Norge, understreker Juel.

- Det er ikke noen automatikk i dette. Norges Bank kan vurdere det dit hen at de synes det er greit hvis krona ble litt svakere, dermed kan det hende at de vil sitte litt på gjerdet, sier Juel.

Nordea tror Norges Bank hever styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 3 prosent tidlig neste høst, for deretter å presentere et nytt rentehopp til 3,5 prosent senere på året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.