*Nettavisen* Økonomi.

- Renten skal fortsatt ned

Den norske kronen har stabilisert seg etter et kraftig fall tirsdag. Renten skal fortsatt ned, tror de fleste ekspertene.

07.01.04 10:09

Etter et kraftig fall tirsdag, ligger den norske kronen på sitt laveste nivå mot euro på halvannet år. Forventninger om et nytt rentekutt i januar, er blant årsakene til kronesvekkelsen den siste tiden, mener aktører TDN Finans har snakket med.

Så kraftige bevegelser i kronen som man hadde tirsdag, skjer bare noen få ganger i året.

”Med bakgrunn i vurderinger rundt renten, solgte utenlandske aktører i går morges kroner. I et svært følsomt marked ga dette betydelige utslag, " heter det i en rapport fra Gjensidige Nor.

Svake detaljomsetningstall bidrar også til å svekke kronen. Likevel har markedsaktørene fortsatt tro på rentekutt. Gjensidige NOR tror ikke den siste svekkelsen er tilstrekkelig til å hindre et nytt kutt.

Tror fortsatt på kutt

Sjefeøkonom Jan Andreassen i Terra Fonds mener det fortsatt ligger an til et rentekutt.

- Vi mener dagens kronekurs er forenlig med fortsatt behov for nytt rentekutt. Det er imidlertid viktig hvor raskt kronen endrer seg. Hvis den fortsetter å svekke seg i dagene fremover, vil det kunne påvirke rentesettingen. Men man skal huske på at inflasjonen fortsatt er lavere enn sentralbanken har forutsatt i sine prognoser, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Heller ikke sjeføkonom Øystein Dørum i DnB tror rentekuttet blir droppet på grunn av kronesvekkelsen.

- En svekket kronekurs er den raskeste måten å øke inflasjonen på. Fortsetter kronen å svekke seg i denne størrelsesorden, kan Norges Bank komme til å skrinlegge rentekuttet. Men det kommer antagelig ikke til å skje, sier Dørum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag