- Røkkes hemmelige plan

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Deler av Aker-formuen skulle i en hemmelig stiftelse.

22.04.09 11:10

Statsminister Jens Stoltenberg og Aker-eier Kjell Inge Røkke jobbet høsten 2008 med en plan for å legge Aker-formuen i en skattefri stiftelse, skriver Finansavisen.

Ap-folk skulle fylle opp styret, og som takk skulle Røkke få skattefritak. Ifølge Røkke skulle det være en «sosialdemokratisk tenketank» etter FAFO-mønster.

Inspirasjonen til dette hadde Røkke og konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, hentet fra den mektige svenske Wallenberg-familien.

- Fortsatt kontroll
I en tilsvarende konstruksjon i Norge skulle 60-80 prosent av Røkkes eierpost på 67 prosent i Aker ASA løftes opp i stiftelsen som hadde allmennyttige formål, noe som ville sikre Røkke fortsatt kontroll.

Konstruksjonen ville ha utløst skatteplikt, men avisens kilder hevder at det på høyt nivå i Regjeringen skal ha vært en positiv interesse knyttet til muligheten for en skattefri overføring.

- Dette høres helt ellevilt ut, men det kan forklare noe av adferden til Jens Stoltenbergs 2. april, sier Høyres næringspolitiske Torbjørn Hansen til Nettavisen.

Han vil undersøke saken før han gir en ytterligere kommentar.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra Aker-direktør Geir Arne Drangeid på hvorvidt noe i oppslaget i Finansavisen, er feil.

Sikkerhetsnett
Wallenberg-familien advarte Aker ASA mot å gjennomføre de omstridte transaksjonene uten en generalforsamling i Aker Solutions ASA. Det gjorde ikke statens representanter.

Les også: Wallenberg lurte Røkke

Men staten nøyde seg med en aksjonæravtale, har Wallenberg-familien sikret seg en rett til å selge sine aksjer med betydelig gevinst.

Allerede om to år kan Wallenberg kreve at Røkkes selskap Aker ASA kjøper aksjene tilbake. I forhold til dagens børskurs betyr det at Wallenberg-familien kan velte et verdifall på 1,2 milliarder kroner tilbake på Kjell Inge Røkke.

Onsdag klokken 14 møter Røkke pressen i Oslo - for første gang siden «Akerdagen» 2. april. Nettavisen kommer med bred dekning derfra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.