*Nettavisen* Økonomi.

- Rovfiskene glir rundt Røkke

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Kjell Inge Røkkes forsvarer startet fredag sin prosedyre med å si at hun i løpet av 30 år med straffesaker, aldri har vært borti en så merkelig sak.

10.06.05 10:54

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Røkkes forsvarer Ellen Holager Andenæs ba fredag om at hennes klient måtte frifinnes.

Hun gikk også til harde angrep på aktoratet, politiet, Dagens Næringsliv og andre aktører i saken.

- Saken har vært merkelig hele veien. Fra starten, via etterforskningen, under hovedforhandlingene og nå sist under prosedyren. Den er ikke bare merkelig med hensyn til media, men også i forhold til rovfiskene som glir rundt min klient, sa Ellen Holager Andenæs, med henvisning til det sirkuslignende finansmiljøet rundt Christer Tromsdal og Ole Petter Lindegaard.

Deretter gikk Andenæs til kraftig angrep på aktoratet, som hun mener har spilt et urent spill.

- Jeg er kraftig provosert av aktors prosedyre. Uten bevis slynger aktor under prosedyren ut beskyldninger om dekkoperasjoner og andre ulovligheter. Ingenting hun slenger ut av seg, har hun konfrontert Røkke med. Å komme snikende med upubliserte materielt under prosedyre er i strid med spillets regler, sa Holager Andenæs.

Deretter gikk hun i gang med å fortelle en helt annen historie enn den aktor presenterte i sin prosedyre.

- Lovlig eksamen
- Den historien som skjedde sommeren 2001, er en helt annen enn den aktor fremstiller. Den 21. mai 2001 møttes Røkke, Valand, Øye og Pallin. De snakket masse om, de gjennomgikk navigasjon, sjøkart, merking og andre ting. De snakket om Røkkes bakgrunn som sjømann og om Røkkes båter, ikke minst båten Reviere. Etter å ha tilbrakt halvannen time sammen, var Pallin fornøyd. Han skjønte at Røkke var i stand til å føre en båt, sa Holager Andenæs, før hun kategorisk slo fast:

- Røkke tok en lovlig eksamen.

- Stolte for mye på DN
Men Holager Andenæs lot ikke bare sin irritasjon over slapt arbeid gå ut over aktor. Også politietterforskningen fikk gjennomgå. Røkkes advokat kritiserte politiet for å ha basert for mye av sin etterforskning på Dagens Næringslivs oppslag.

- Jeg synes det er viktig å si noe om hvorfor denne saken kom helt galt ut helt fra starten av. Dagens Næringsliv ble en vesentlig del av etterforskningen. Avisens feil ble dratt inn i politiets arbeid, sa Holager Andenæs.

Spesielt synes hun det var oppsiktsvekkende at politiet ikke hadde tatt kontakt med Chalmers, den svenske skolen som har ansvaret for eksamen.

- Aktor har ikke hatt oversikt over de ulike sertifikatene. Først noen måneder før rettssaken kontakt aktor Chalmers for å sette seg inn i regelverket for den svenske eksamen, sa Holager Andenæs.

Angrepet på aktors arbeid og forståelse for saken stoppet ikke der.

- Når det under hovedforklaringen går opp for aktoratet at eksamen er lovlig og rettmessig, spiller dette plutselig ikke noen rolle lengre. Det er likefullt korrupsjon, sa Holager Andenæs.

Ba om frifinnelse
Etter å ha fulgt sin trepunkts forsvarsstrategi, som TV 2 Nettavisen omtalte onsdag, konkluderte Holager Andenæs med at Kjell Inge Røkke må frifinnes på alle punkter, bortsett fra ett; å ha ført yachten Celina Bella to ganger uten gyldig norsk sertifikat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.