- Sea Launch er verdt null og niks

Foto: (TV 2 Nettavisen/Bård Ove Molberg)

Kjell Inge Røkke skal være godt fornøyd dersom Kværner greier å gi bort eierandelen i rakettoppskytingsprosjektet Sea Launch, mener aksjeanalytikerne.

Kværner har i flere år forsøkt å komme seg ut av Sea Launch, men dårlig lønnsomhet og garantier i milliardklassen har gjort jobben tung og vanskelig. Den siste tida har Kjell Inge Røkke engasjert seg personlig i salgsprosessen, og nå får han også drahjelp fra de øvrige medeierne i Sea Launch.

Verdi: - 300.000.000

Skulle Røkke & co. greie å finne en kjøper som også er villig til å overta garantiansvaret på 1,3 milliarder kroner, har de alle grunn til å være godt fornøyd. Kværner kan imidlertid ikke vente seg noen fet sjekk som oppgjør for eierandelen på 20 prosent.

DnB NOR Markets-analytikeren Terje Mauer mener det er vanskelig å anslå noen eksakt verdi, men tror at sannsynligheten er større for at den ligger under null enn at den ligger over.

- Jeg har gjort et røft anslag på minus 300 millioner kroner, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mauer peker på at garantiforpliktelsene er selve nøkkelen i forhandlingene. Greier Kværner å bli kvitt milliardgarantien, har dette en stor verdi for selskapet. Dermed kan selskapet være villig til å strekke seg langt når salgsprisen skal fastsettes.

- Det er fornuftig at garantikravet følger kjøperen, sier Mauer, som påpeker at kjøperne ikke akkurat står i kø.

- Det er kjøpers marked, for å si det sånn, så jeg vil anta at Kværner må gi et eller annet.

- Verdien kan være positiv

En annen analytiker, som ikke ønsker å stå fram med navn, har i flere år operert med null som det beste anslaget på verdien av Sea Launch-andelen. Samtidig påpeker han at utsiktene nå er bedre enn på lange tider, og at Kværner derfor kan oppnå en mindre sum dersom eierandelen selges.

- Jeg tror det kan være en positiv verdi på det. Den er ikke stor, men mange har lett for å se hvordan det har vært i stedet for å se på de inntjeningsmulighetene som ligger der. Jeg tror kanskje folk er for negative, sier han til TV 2 Nettavisen.

Analytikeren regner det ikke som usannsynlig at Sea Launch vil gå med overskudd i 2007, slik ledelsen selv håper.

- Det er en fryktelig giret butikk, men ikke så langt unna å nå en positiv kontantstrøm nå. Historisk kost må nedskrives, men jeg tror det kan gå i pluss etterhvert, sier han.

Kværner har så langt tapt anslagsvis 1,5 milliarder kroner på Sea Launch-engasjementet, ifølge Dagens Næringsliv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.