- Selg obligasjoner, kjøp aksjer!

Foto: Scanpix

Meglerhuset First Securities anbefaler sine kunder å selge obligasjoner og kjøpe aksjer i sin månedsrapport for mars. Aksjemarkedet vil holde seg sterkt og rentene vil snart peke oppover igjen, tror analytikerne i First.

- Vi er overbevist om at aksjemarkedet fortsatt vil peke oppover, heter det i mars-rapporten fra First Securities.

Meglerhuset anbefaler sine kunder en sterk undervekting av obligasjoner og moderat overvekting av aksjer i tiden som kommer, basert på et fortsatt sterkt aksjemarked og tro på at rentebunnen nås på 1,75 prosent.

Analytikerne i First tror hovedindeksen vil ligge på 250-260 poeng i midten av 2005, en oppgang på 21-26 prosent fra dagens nivå. Meglerhuset opererte tidligere med et estimat på 230-240 poeng for midten av 2005. Dette er nå hevet på bakgrunn av en sterkere vekst enn ventet i inntjening og bokførte verdier for de børsnoterte selskapene.

I First Securities er man ikke bekymret over at det skal komme en serie med «profit warnings» i det amerikanske markedet mot slutten av mars, i forkant av tallene for første kvartal.

- Vi ser ingen grunn til bekymring. Den økonomiske veksten er solid, spesielt i næringsdelen av økonomien, heter det i rapporten fra meglerhuset.

- Skremmende lav yield

Men i obligasjonsmarkedet er historien en helt annen og First Securities anbefaler sine kunder sterk undervekting av obligasjoner.

Avkastningen (yield på fagspråket) i obligasjonsmarkedet er skremmende lav i USA og svært lite attraktiv i Europa, ifølge First.

- Vi misliker sterkt en yield på de lange norske obligasjonene som er godt under alle andre, med unntak av Sveits og Japan, to land som ikke har levert vekst i BNP på lang tid, heter det i meglerrapporten.

- Alle de klassiske faresignalene, både for høyere prispress, høyere korte renter og høyere yield i obligasjonsmarkedet, er der, ifølge First som viser til råvarepriser, transportkostnader, prisindikatorer og produsentpriser.

Dette er ifølge First-analytikerne ikke nok til å utløse vekst i inflasjonen, men mer enn nok til å utløse handling fra sentralbanken og til å heve yielden i obligasjonsmarkedet siden denne er uvanlig lav, både i nominelle og reelle termer.

Rentebunn på 1,75
First Securities venter at renten vil bunne ut på 1,75 prosent (styringsrenten), mens resten av markedet ifølge First, venter at sentralbanken vil kutte ned til 1,5 prosent.

- Vi venter at rentene vil stige tidligere og mer enn markedet venter, heter det i rapporten fra First som venter seg en overreaksjon i markedet når sentralbanken begynner å sette opp renten igjen.

Analytikerne i First tar høyde for at konsumpristallene som kommer 10. mars, eller en overraskelse dagen etter på Norges Banks rentemøte kan føre til enda lavere yield i mars, men på litt lengre sikt venter de en betydelig økning og anbefaler sine kunder en kraftig undervekting av obligasjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag