*Nettavisen* Økonomi.

- Skal videre opp

Sentralbanksjef Svein Gjedrem skrur opp styringsrenten. Han signaliserer ytterligere, men marginal, økning.

30.06.05 15:07

Det ble i forkant av dagens rentemøte i Norges Bank spekulert vilt i om styringsrenten ville bli hevet, eller holdt på stedet hvil. Nå viser det seg at økonomene fikk rett. For sentralbanksjef Svein Gjedrem har bestemt at renten i Norge skal opp.

Styringsrenten ble hevet med 0,25 prosentpoeng, og ligger dermed på 2,0 prosent. Dermed begynner rentenachspielet, for selve rentefesten er forbi.

- Selve renteøkningen var som ventet, og de fleste i markedet hadde også regnet med en økning, sier seniorøkonom Erlend Lødemel i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Rekordlavt nivå siden 2004
Det siste halvannet året har Norges Bank holdt styringsrenten på rekordlave 1,75 prosent. Nå har imidlertid farten i norsk økonomi steget, og sentralbanken synes det er på sin plass å gå tilbake til et mer normalt nivå.

Men likevel er det mye som taler for å holde nivået lavt.

"Utviklingen den senere tid med avdemping av vekstutsiktene i Europa og tendenser til en noe sterkere krone kunne trekke i retning av å skyve renteøkningen ut i tid", skriver sentralbanken i sin rentebeslutning.

Skal opp med museskritt
På den ene siden drar planen om å få opp inflasjonen i retning av en høyere rente, mens risikoen for at veksten i produksjonen etter hvert kan bli for sterk trekker ned. Også den sterke kronekursen den siste tiden tilsier en lav rente.

I forkant av avgjørelsen la Norges Bank særlig vekt på økt rente hos våre viktigste handelspartnere, høy oljepris, økende inflasjon, lavere arbeidsledighet, fortsatt kredittvekst og videre oppgang i boligprisene.

Norges Bank gjentar i sin melding at renten skal opp, og ikke i hyppige skritt. Sentralbanken skriver også i den ferske inflasjonsrapporten at renten skal økes langsommere enn de la til grunn i forrige rapport i mars.

Lavere rente til neste år
- Norges Bank signaliserer at renteøkningen blir mer moderat enn tidligere antatt. Det er en klar risiko for at renten ved årsskiftet vil ligge lavere enn det vi har ventet, så nå skal vi diskutere om vi skal justere prognosene våre, sier Lødemel.

I forkant av rentemøtet så DnB NOR Markets for seg en styringsrente på 2,5 prosent ved juletider.

Like etter at avgjørelsen ble kjent, trakk de korte rentene opp. Til neste år tror imidlertid markedet at rentenivået vil være lavere, og 12-måneders renten har trukket ned mellom 0,05 og 0,06 prosentpoeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.