*Nettavisen* Økonomi.

- Skattelette ikke viktigst

Tett på Bondevik. Foto: TV 2 Nettavisen

STORTINGET ( TV2 Nettavisen): Statsminister Kjell Magne Bondevik gjorde det han kunne for ikke å skape en skattedebatt i Stortinget da han innledet trontaledebatten i dag.

04.10.04 13:18

Statsministeren nevnte knapt skattelette med et ord i Stortinget i dag.

- Enkelte hevder at skattelette har vært regjeringens hovedprioritering de siste årene, og at dette har redusert satsingen på velferd. Dette er feil, sa Bondevik.

Han demper kraftig fokuset på de forventede skattelettelsene i det kommende statsbudsjettet, og vil heller snakke om regjeringens satsing på velferdsordningene.

Bondevik sier dessuten at det meste av skatteletten vil gå til bedrifter.

Satser på de fattige
Bondevik framholdt i sin innledning at skattefrie gaver til organisasjoner er en suksess. Resten av innledningen brukte statsministeren til å snakke om fornyelse av velferdsordningene.

- Budsjettet vil innebære en sterk satsning på prioriterte områder som bedre barnehagedekning, økt kvalitet i skolen, forsterket innsats for psykisk helse og bekjempelse av fattigdom her i landet og i utviklingslandene, varslet Bondevik.

Innrømmer kompromiss
KrF har slitt hardt med intern nominasjonsstrid og lav oppslutning på meningsmålingene. Statsministeren benyttet trontaledebatten i dag ikke bare til å snakke om regjeringens satsningssaker, men gikk spesielt inn på sitt eget partis hjertesaker: Frivillig innsats, rettferdig fordeling, og tiltak for de fattige.

- Jeg har ikke problemer med å innrømme at vi har kompromisset i regjeringen, sa Bondevik.

- Nødvendig for velferden
Statsministeren sier at skatteletten er langt mindre enn økningen i overføringer til velferdsformål, og poengterte at skatteletten er nødvendig for videre vekst i velferdssamfunnet.

- Velferden vil fortsette å øke, men skattelette er nødvendig for å trygge velferden. Vi må sikre at arbeidsplasser ikke går tapt, sa Bondevik.

Ap: - Skjevt bilde
- Det er et skjevt bilde statsministeren presenterer, sa Jens Stoltenberg i sin kommentar til trontalen.

- Arbeidsløsheten har blitt større, antall sosialklienter har økt kraftig og kommunene sliter med å beholde velferdsgodene, sa Stoltenberg.

- For debattens skyld hadde det vært greit at Bondevik kunne innrømme at han har blitt presset til å øke skatteletten mot dårligere økonomi i kommunene, og at det går på bekostning av velferdssamfunnet, sa Stoltenberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.