*Nettavisen* Økonomi.

- Skjerp oppførselen

Telenor krever god oppførsel av Alfa Gruppen, dersom et salg av ukrainske Kyivstar skal gå i boks. Det spekuleres også i om tilbudet er et PR-triks.

13.02.06 19:43

Til tross for at Telenor har investert i underkant av to milliarder kroner i Kyivstar og fått et bud fra Vimpelcom på rundt 18 milliarder kroner, pluss gjeld, på selskapet, er et salg ingen selvfølge.

Både VimpelCom og Kyivstar kontrolleres av Alfa Gruppen og Telenor. Telenor har kontroll i Ukraina, mens Alfa Gruppen har stemmekontroll i VimpelCom.

Ofentlig krig
Det har i rundt et år vært offentlig krig mellom Alfa Gruppen og Telenor, etter at Alfa ønsket å kjøpe det lille ukrainske mobilselskapet URS/Wellcom. Telenor har hele tiden ment det var alt for høy pris og ba styret i Vimpelcom se etter andre alternativer for å komme inn på det ukrainske markedet.

I dag ligger de to i rettslige kamper i Russland, etter at Alfa-gruppen trosset styret i Vimpelcom og kjøpte URS for 230 millioner dollar.

Brevet med oppkjøpstilbudet ble lekket til pressen før Telenor hadde rukket å ta stilling til budet.

Må skjerpe seg
I en hastepressekonferanse i Barcelona i dag, hvor konsernledelsen i Telenor er tilstede for å delta på 3GSM-messen, legger ikke konserndirektør Jan Edvard Thygesen skjul på at Alfa- og Vimpelcom-sjefene må skjerpe sin oppførsel kraftig dersom et eventuelt oppkjøp skal bli noe av.

- Det er en god del corporate governance-problemer som må løses før vi tar diskusjonen om et oppkjøp, i begge selskapene. Aksjonær- og styremøter må gå som planlagte og Alfa-gruppen må stille. Vi vil også vite hvem som står bak URS-transaksjonen, og vi har flere spørsmål rundt det oppkjøpet som må avklares. I tillegg må administrerende direktør i Vimpelcom respektere og oppføre seg i henhold til chartere og aksjonæravtaler, sier Thygesen.

Han er overrasket over at ledelsen i Vimpelcom ønsker å kjøpe nok en operatør i Ukraina, så kort tid etter det omstridte kjøpet av URS.

- Det viser kanskje at kjøpet var feil, sier Thygesen.

PR-spekulasjoner
Årsaken til budet på Kyivstar er ikke klar, men det spekuleres i at dette er et rent PR-utspill fra Vimpelcom.

Hvor sannsynlig det er at Alfa Gruppen nå biter i det sure eplet og lover Telenor å oppføre seg er i alle fall klart.

- Vi har en del krav som må oppfylles for å kunne gå inn i diskusjoner om salg av Kyivstar. Nå er det opp til Alfa å oppfylle disse ved reell handling, sier Thygesen.

VimpelCom har over 43 millioner kunder, mens Kyivstar har 14,5 millioner. Telenor kontrollerer i underkant av 30 prosent i Vimpelcom og i overkant av 56 prosent i Kyvistar. Alfa Gruppen eier det resterende i Kyivstar og rundt 32 prosent av stemmene i VimpelCom. Eierandelen i VimpelCom er rundt 26 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag