*Nettavisen* Økonomi.

- Slik tjente jeg 600 mill.

Foto: Ole Eikeland

Se, han snakker! I dette eksklusive intervjuet med TV 2 Nettavisen forteller Petter Sundt hvordan han tjente 600.000.000 kroner i 2005.

08.02.06 14:04

Petter Sundt gir praktisk talt aldri intervjuer. Men overfor TV 2 Nettavisen legger eksrederen nå ut om tiden etter Bergesen-salget.

1.969.264.620
I april for nesten tre år siden solgte Sundt sin eierandel i rederiet Bergesen d.y. til den Hongkong-baserte Sohmen-familien og innkasserte 1.969.264.620 kroner, eller nærmere to milliarder kroner.

Sluttseddelen fra Fondsfinans henger innrammet på kontorveggen. Den viser at Fondsfinans og Erik Must fikk hele 666.667 kroner i kurtasje.

- Oppgjøret kom faktisk inn på konto på min bursdag 9. april. Det var det riktige å gjøre, og jeg tror Morten Bergesen er enig nå, sier Sundt til TV 2 Nettavisen.

220 millioner til skattefuten
Salget bidro også med hele 220 millioner kroner til skattefuten.

Nå investerer hans lille investeringsteam på to mann i hoteller og eiendommer, børspapirer, hedgefond samt i pengemarkedet.

Og 2005 var et gullår for Petter Sundt og hans selskap Sundt AS. Avkastningen havnet på 22,5 prosent av den verdijusterte egenkapitalen, opp fra 21 prosent i 2004.

- Vi kjører en veldig konservativ linje. Vi har større avkastning enn det jeg hadde ventet, sier Petter Sundt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Eikeland

3,3 milliarder
Den verdijusterte egenkapitalen er nå oppe i nærmere 3,3 milliarder kroner, en økning på 600 millioner kroner fra året før.

- Pandox utgjorde 250 millioner, aksjer 120 millioner og eiendom 100 millioner kroner, mens diverseposten utgjorde resten. Totalt ble det 600 millioner kroner, sier administrerende direktør Leif Askvik.

Og verdiene er nok mye høyere enn Sundt selv vil innrømme. For det er ikke bare på investeringsfronten mannen kjører en konservativ linje, men også når egne midler skal verdsettes.

Milliarden i Sverige
Investeringen i den svenske hotellkjeden Pandox har vist seg å være en gullgruve etter at Sundt raidet selskapet høsten 2003 og la 650 millioner svenske kroner på bordet. Den verdijusterte egenkapitalen har økt med en milliard svenske kroner.

«Jeg satt nede på Bahamas og fikk tilslag på de siste aksjene julen 2003»

- Det har vært en fantastisk investering. Jeg satt nede på Bahamas og fikk tilslag på de siste aksjene julen 2003, sier Sundt fornøyd.

Sundt AS eier Pandox sammen med Christian Ringnes og hans Eiendomsspar med en halvdel hver.

Og Eiendomsspar er en annen investering som Sundt har tjent mye penger på. Siden den første investeringen i 1995 har han tatt ut flere hundretalls millioner kroner og fortsatt er posten på rundt 12 prosent priset til 450 millioner kroner i regnskapet.

Hedgefond
Også flere av Nordens mest kjente hedgefond har Sundt på eiersiden.

- Vi har investert mellom fem og seks millioner dollar i hver av fondene Futuris, Pecunia og Consentric. De er nå bokført til mellom 40 og 60 millioner kroner, sier Askvik.

Sundt ønsker å kjøre et løp bestående av minimalt med risiko. Over 700 millioner kroner er plasser i rentebærende papirer og bank. Ifølge Askvik har Sundt AS aldri netto gjeld.

- I struktur ligner vi nok mer på et livselskap enn et råbarka traderselskap, sier Askvik.

- Jeg ønsker ikke for mye risiko. Sånn sett er jeg veldig fornøyd med avkastningen, legger Sundt til.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Leif er sjefen
Selv er Petter Sundt mye borte fra kontoret. I sær vinterstid blir mye av tiden tilbrakt i varmere strøk.

- Leif er sjefen, sier Sundt.

- Men vi snakker sammen minst en gang om dagen. Vi går mange museskritt sammen hver dag, slik at vi ikke løper fra hverandre, kommer det raskt fra Askvik.

Petter Sundt overtok, sammen med fetteren Morten Bergesen, driften av et av Norges mest ærverdige rederi, Bergesen d.y. i 1976. Sammen med sine søsken kontrollerte de to nærmere 70 prosent av rederiet deres bestefar, Sigvald Bergesen d.y. startet tilbake i 1935.

Etter hvert ønsket de andre familiemedlemmene å få realisert sine verdier. Bak ryggen på Petter Sundt og Morten Bergesen solgte de andre fire søskenbarnene sin eierandel til Kosmos for 1,3 milliarder kroner.

«De gikk bak ryggen vår. Jeg snakket ikke med dem på 10 år»

- De gikk bak ryggen vår
- De gikk bak ryggen vår. Jeg snakket ikke med dem på 10 år, sier Sundt.

I dag er tonen bedre og de møtes til sosialt samvær ved ulike mellomrom.

- Det var ingen som trodde vi skulle klare å skaffe til veie så mye penger på to uker. Men vi klarte det, sier Sundt.

Sammen med fetteren styrte han rederiet trygt gjennom 1990-tallet, men for litt over tre år siden begynte Petter Sundt å leke med tanken om å selge.

- Det var riktig å gjøre, selv om Morten ikke var helt enig, sier Sundt.

Uenig med TV 2 Nettavisen
Siden fetterne solgte sine aksjer for nesten tre år siden har både tank- og gassmarkedet gått meget bra. TV 2 Nettavisen skrev i høst at fetterne solgte for tidlig i april 2003, noe Petter Sundt selv ikke er enig i.

- Jeg mener din utregning ikke er riktig, sier Sundt.

Uansett hva som er riktig. 2004 og 2005 har vært to gode år for Petter Sundt som har tjent over en milliard kroner til sammen, hvorav 600 millioner i 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag