*Nettavisen* Økonomi.

- Staten må redde DNB NOR

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Professor mener Norge ikke har råd til å la storbanken går over ende.

22.01.09 11:21

Med en verdi på 15,60 kroner per aksje onsdag har DNB NOR tapt 87,8 milliarder av eiernes kroner fra 3. april 2008 til 21. januar 2009.

I klartekst er selskapet som var verdt 108,6 milliarder kroner tidlig i desember nå barbert til 20,79 milliarder.

Det er et verditap på eiernes aksjer på nær 80 prosent på mindre enn ett år.

Ser vi på det siste offentliggjorte konsernregnskapet viser en bokført egenkapital på 73,3 milliarder kroner. Dersom dette er situasjonen også i dag betyr det at markedsverdien ligger på under 30 prosent av verdien av bokført egenkapital.

Det har fått flere analytikere til å spekulere i om banken trenger å få tilført statlige midler for å styrke egenkapitalen sin.

Svake tall til tross, banken kommer ikke til å gå over ende.

Det har ikke Norge råd til.

For stor
- Staten kan ikke la DNB NOR gå konkurs. Dette er en bedrift som på engelsk kalles «too big to fall». Med halvparten av bedriftsmarkedet og 30 prosent av personmarkedet ville en slik konkurs stoppet hele Norge, sier professor i finans ved Norges Handelshøyskole, Thore Johnsen, til Nettavisen.

Han får støtte av den desidert største eieren i selskapet; Handels- og næringsdepartementet.

Til tross for at de, på vegne av det norske folk, har en eierandel på 34 prosent i konsernet ønsker de ikke å kommentere eventuelle konsekvenser av ytterligere kursfall. De sier Stortingsproposisjon nr. 212 ligger fast.

Det betyr at staten skal eie minimum 34 prosent av aksjene i den norske gigantbanken koste hva det koste vil.

Det har ingenting med lønnsomhet å gjøre. Det er politikk.

I departementets egen beskrivelse av statens eierskap i DNB NOR heter det:

«Formålet med statens eierskap i DNB NOR ASA er å sikre at konsernet har hovedkontor i Norge» .

Det positive med den holdningen er at kundene til DNB NOR vil holdes skadesløse uansett hvor dårlig bankens aksjeverdi er.

For eierne ser en eventuelt ytterligere dramatisk nedgang svartere ut.

Statlig overtakelse
- Poenget er at bankenes forretningsmessige virksomhet i størst mulig grad ikke skal berøres av en slik situasjon som du har skissert. Det er viktig for samfunnsøkonomien. Utover det blir dette et spørsmål om hvem som skal ta tap, staten eller eierne som staten også er en del av, sier Thoresen.

Én av mulighetene staten har er å gå inn med det professoren kaller superprioritert egenkapital. Det betyr i praksis en nulling av eksisterende egenkapital og at staten i praksis tar over hele banken.

Avviser statlig egenkapital
Nå slår imidlertid DNB NOR tilbake. Onsdag slapp de resultatene for fjerde kvartal før tiden for å hindre at all tillit til selskapet skulle forsvinne fra markedet. Samtidig bedyret de at de ikke ville ha behov for å få tilført egenkapital fra staten for å sikre videre drift.

I en pressemelding fra konsernet heter det: «DNB NOR fastholder derfor sin plan for styrking av kjernekapitaldekningen uten å måtte hente inn ny egenkapital.»

Finansdirektør Bjørn Erik Næss i DNB NOR legger imidlertid ikke skjul på at det kan bli vanskelig å få lån fra Norges desidert største bank i tiden som kommer.

- Vi må prioritere stramt. Vi fokuserer på personmarkedet, og på de små og mellomstore bedriftene i Norge. All ekspansjon må settes på hold. Verken DnB NOR eller norsk bankvesen har i dag kapasitet til å ta unna for kapitalbehovet fra de store selskapene som skal refinansiere seg i 2009 og 2010, sier Næss til Aftenpostens morgenutgave.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.