*Nettavisen* Økonomi.

- Styringsrenten må ned nå

Rentenivået i Sverige er for høyt, mener eksperter. Den svenske Riksbanken må senke styringsrenten, gjerne med et halvt prosentpoeng.

12.12.03 14:49

Statistikk som ble offentliggjort torsdag viste at den underliggende inflasjonen i Sverige sank til 1,2 prosent i november. Samtidig steg arbeidsløsheten til 5,4 prosent. Begge endringene var kraftigere enn ventet.

Hans Lindberg, som er prognosesjef ved det statlige Konjunkturinstitutet, mener Riksbanken må senke styringsrenten langt hurtigere enn de hittil har gjort.

Ifølge instituttet holder den svake konjunkturen i Sverige inflasjonen nede de neste årene, langt under Riksbankens mål på to prosent. På bakgrunn av dette har Riksbanken rom for å senke styringsrenten med et halvt prosentpoeng, synes Lindberg.

- Med torsdagens tall økte plutselig sannsynligheten for at renten skal ned dramatisk, sier analytiker Peter Kaplan i ABN Amro til Dagens Industri.

Ved forrige rentemøte i Riksbanken ble det besluttet å holde styringsrenten uforandret på 2,75 prosent. Neste rentemøte finner sted i februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.