*Nettavisen* Økonomi.

- Svært sannsynlig med renteøkning

Nordea mener det er sannsynlig at sentralbanken i Storbritannia setter opp renten i november. Økonomien i landet har mange likhetstrekk med situasjonen i Norge, og kan gi en pekepinn om hva som vil skje her hjemme.

23.10.03 10:57

Referatet fra rentemøtet i Bank of England (BoE) ble offentliggjort onsdag, og på sist møte i oktober stemte fire av ni medlemmer for å sette opp renten.

Basert på denne informasjonen, skriver Nordea i sin morgenrapport torsdag at det definitivt er sannsynlig at det kommer en renteøkning på 0,25 prosentpoeng i november.

Medlemmene på rentemøtet som stemte for økning, var bekymret for opplåningen i husholdningene. De mente også at inflasjonen kunne komme over målet, som følge av sterk vekst i husholdningssektoren. Videre sliter bedriftene i Storbritannia som følge av svak internasjonal etterspørsel, spesielt fra euro-landene.

Nordea mener referatet fra rentemøtet viser at den økonomiske situasjonen i Storbritannia i stor grad likner på situasjonen i Norge. Storbritannia ligger imidlertid noe lenger frem i utviklingen.

Nordea påpeker at todelingen i økonomien, som medlemmene på rentemøtet i BoE uttrykte bekymring for, også er en risikofaktor i Norge. Todelingen, og behovet for å dempe husholdningenes etterspørsel i Norge, er en av grunnene til at banken mener det vil komme en renteøkning fra Norges Bank i løpet av neste høst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.