*Nettavisen* Økonomi.

- Svak svenskeskrone lenge

Foto: SCANPIX

Den svenske kronen har ikke vært så svak som nå på nesten tre år. Det er godt nytt for alle harryhandlere.

24.10.05 11:39

Siden begynnelsen av oktober har svenske kronen falt stadig mer. Ved inngangen av måneden kostet én svensk krone 0,846 norske. Ved 11-tiden mandag formiddag må du ut med 0,819 norske kroner. På én måned har den svenske kronen blitt nesten to prosent billigere.

Dermed er det langt billigere å handle flesk og sprit over grensen for handleglade nordmenn.

Rente trekker ned
Hovedårsaken til kronefallet er den lave renten i Sverige. Like før sommeren senket den svenske Riksbanken styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, til 1,5 prosent. Deremed er det bare Sveits som har lavere rente i Europa.

- Utover sommeren og høsten har økonomiske tall vist tydelig at det ikke var nødvendig med rentenedgang. Dermed har markedet hatt en forventning om at Riksbanken skal sette opp renten, men på rentemøtet i forrige uke holdt de renten uforandret, sier senioranalytiker Eirik Larsen i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Larsen signaliserte sentralbanken i Sverige at renten ikke skal heves før i andre kvartal til neste år. Dette til tross for at renten peker opp i både USA, Norge og Euro-sonen.

I tillegg er den norske kronen sterk på grunn av utsikter til høyere rente her hjemme, og høy oljepris.

Snur til neste år
- Men jeg tror den svenske kronen er kunstig svak i dag når den går under 0,82 norske kroner, og vi vil se en sterkere svenskekrone igjen, mener Larsen om dagens valutafall.

Likevel kan det ta en liten stund før pilene snur. For den ventede styrkingen vil ikke skje før inn 2006.

- Det er mulig at vi ikke har sett bunnen. Så du har noen måneder på deg hvis du har planer om å handle i Sverige, sier DnB NOR Markets-analytikeren.

Annonsebilag