Norske selskaper som Statoil og Hydro kan bli trukket inn i en maktkamp i Iran, frykter PRIO-direktør Stein Tønnesson.
I helgen kunngjorde Irans president Mahmoud Ahmadinejad at Iran vurderer i si opp kontrakter med selskaper fra land der Muhammed-tegningene har blitt trykket.
Dermed kan norske selskaper som Statoil og Hydro bli rammet, dersom presidenten gjør alvor av truslene,
PRIO-direktør Stein Tønnesson tror Ahmadinejad bruker striden om tegningene som påskudd til å presse moderate krefter som fortsatt har kontrollen over oljeindustrien i landet. Også Aker Kværner har kontrakter med Iran i forbindelse med gassfeltet South Pars i Persiagolfen.
- Det er bekymringsfullt når presidenten trekker tegningene inn i forhandlinger med oljeselskapene, sier Stein Tønnesson til TV 2 Nettavisen.
Tønnesson er direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo.
Populært
Han peker på at oljesektoren i Iran er dominert av moderate krefter rundt den tidligere presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani, og at kontaktene Statoil, Hydro og Kværner har i Iran går først og fremst gjennom disse miljøene. Stein Tønnessom frykter at Ahmadinejad bruker både striden om atomprogrammet og kontroversen rundt Muammed-tegningene til å styrke sin stilling.
- Ahmadinejad har tjent mye på striden om atomprogrammet, og samlet støtte rundt seg. Det standpunktet Iran har tatt har stor oppslutning både i Iran og blant eksiliranere. Derimot er det en dårlig sak for overklassen som tapte presidentvalget, sier Tønnesson.
Ikke hørt fra Iran
Statoil er involvert i utvinning av gass på kjempefeltet South Pars. I tillegg har selskapet en intensjonsavtale om utvinning av olje på tre eksisterende oljefelter.
Informasjonsdirektør Kai Nielsen vil ikke kommentere truslene fra president Ahmadinejad.
- Vi har ikke hørt noe fra iranske myndigheter, men har dette kun fra mediene. Derfor er det vanskelig for oss å forholde oss til det, sier han til TV 2 Nettavisen.
Ifølge Nielsen har ikke Statoil fått noen reaksjoner fra andre muslimske land.
Iran utvinner rundt 3,5 millioner fat olje per dag, og kontroller rundt ni prosent av de kjente oljereservene i verden og rundt 18 prosent av kjente gassreserver.
Nekter inspektører adgang
Søndag kunngjorde Irans utenriksminister at landet vil forsøke å produsere anriket uran, som kan brukes til å lage atomvåpen. Samtidig blir FN nektet flere inspeksjoner av atomanleggene.
- Iran har kuttet alle frivillige tiltak som har vært gjennomført de siste to og et halvt årene, sa utenriksminister Manouchehr Mottaki på en pressekonferanse søndag ifølge CNN.

Julekalender: Vinn to meter flax-lodd!
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.
Her kan du enkelt bidra med din mening.