*Nettavisen* Økonomi.

- Tine utsatt for svertekampanje

LO i Oslo mener Tine-bråket er resultatet av en godt planlagt mediestrategi fra høyreorienterte markedsliberalister, blant annet i Konkurransetilsynet.

22.02.05 11:23

Styret til LO i Oslo kaster seg inn i bråket rundt Tine med et frontalangrep på dekningen i pressen. Styret har drøftet dekningen av saken, og sier i en pressemelding at de tar «avstand fra den bredt anlagte kampanjen som nå pågår i media».

Styret mener at dekningen er resultatet av en godt planlagt mediestrategi lagt opp av høyreorienterte markedsliberalister som «alltid har vært sterke motstandere av landbruksamvirket».

- Mediakampanjen som nå pågår søker å framstille Tines konkurrenter som små aktører i markedet, mens det i virkeligheten er sterke kapitalkrefter som står bak, skriver styret i sin pressemelding.

- Egentlig en fillesak
Til tross for de sterke påstandene vet ikke leder av LO i Oslo Kleiv Fiskvik noe om hvem konkret som skal stå bak den såkalte kampanjen.

- Det er helt umulig å forestille seg, det er en rekke aktører som vil ha interesse av å ødelegge landbrukssamvirket, men jeg vet ikke noe mer om hvem som har tatt initiativet. Det virker å godt planlagt at vi tror det må være en bevisst mediestrategi. Det blir jo nå framstilt som at det har foregått noe ulovlig, men det er jo ganske vanlig at man prøver å ta ut konkurrenter. Det er jo kjent i dagligvarebransjen, sier Fiskvik til TV 2 Nettavisen.

- Dere kommer med ganske sterke påstander i denne pressemeldingen. Hva er grunnlaget for å hevde at det foregår en kampanje?

- Det virker så velregissert. Jeg har aldri sett et så stort medietrykk. Det er førstesideoppslag nesten daglig i det som egentlig er en fillesak i den store sammenheng.

- Mener du at det ikke er nyhetsverdig at Konkurransetilsynet gjennomfører razzia hos Tine og Rema 1000?

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er jo veldig praktisk. Og jo, det er klart media skal dekke det. Konkurransetilsynet har jo gått ut og antydet at Tine bør deles. Da opptrer Konkurransetilsynet som politiske aktører, og vi vet at Konkurransetilsynet er stappfullt av markedsliberalister i ledelsen. Når de oppfordrer til deling av Tine, så er de ute på et område som de ikke har noe med å gjøre.

- Du er også kjent med at tingretten må gi Konkurransetilsynet tillatelse til å foreta razzia?

- Ja, men det ville jo være merkelig om tingretten ikke ga tilsynet tillatelse når de spør om det.

- To direktører i Tine har nå trukket seg, mener du det er nyhetsverdig?

- Det virker for meg veldig rart, men det er jo slikt det foregår. Den øverste ledelsen må ta ansvaret selv om de ikke har vært informert på eventuelle brudd på regelverket.

Har liten tro på konkurranse
- Tror du det er vanlig at toppledere trekker seg når det ikke har skjedd noe uheldig?

- Det er jo slik at hvis det er noen nedover i systemet som har gjort noe galt så er det ledelsen som må ta ansvar. Her vet vi jo ikke om det har skjedd noe ulovlig, men når dette har fått en slik medieinteresse så er det naturlig at lederen tar ansvar for å begrense skadevirkningene.

- Så du tror ikke det har skjedd noe kritikkverdig i denne saken?

- Det er umulig å si. Det vil bare tiden vise. Hvis det har skjedd ett eller annet regelbrudd så er jo det som sagt kjent i dagligvarebransjen.

- Tror du ikke økt konkurranse kan føre til lavere priser på meieriproduktene?

- Jeg kan ikke skjønne hvordan det skal kunne gjøre det. Prisene er jo regulert. Hvis de skal presse flere varer inn i kjedene så betyr det at matvarene vil bli dyrere. Det tjener jo ikke forbrukernes interesser, avslutter Fiskvik.

Debattene om Tine raser på TV 2 Nettavisen, hvor mer enn 10.000 har vært innom. Si din mening:

ICA og Synnøve Finden sitt perfekte kupp

Landsdekkende boikott av Tine

Baker for smed - Tine eller Ica

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.