*Nettavisen* Økonomi.

- Tjener fett på strøm

Foto: (Scanpix)

Strømleverandørene klager over at marginene er små. – Tull, sier markedets billigste aktør. Sjekk de billigste siste år.

02.12.03 07:02

10 øre skiller dyrest fra billigst blant de landsdekkende strømleverandørene. Flere av de som ligger på topp av billig-listen nå, figurerer imidlertid ikke når leverandørene sorteres på pris over de siste 12 månedene.

Flere eksperter i strømmarkedet råder derfor forbrukerne til å skue på leverandørenes pris over tid, og ikke kun se på hva leverandøren kan by på denne uken.

- Ikke se på dagsprisen
- Den største feilen en kan gjøre når en skal velge strømleverandør er å se seg blind på den prisen som tilbys i dag. Det tar fort tid før du kommer deg inn som kunde hos en ny leverandør, og flere har opplevd at markedet har blitt snudd på hodet innen en måned, sier rådgiver i Norsk Familieøkonomi, Ommund Braut, til TV 2 Nettavisen.

Oversikten over strømleverandørene som har holdt prisene lave det siste året, viser at det er store forskjeller blant leverandørene også over tid.

Gudbrandsdal Energi rangerer som rimeligst de siste 12 månedene med en pris på 54,40 øre per kilowattime, på en 10. plass kommer Forbrukerkraft med 61,89 øre.

1500 kroner i forskjell
Over ett år vil den forskjellen utgjøre nær 1500 kroner for en husholdning som bruker 20.000 kWh. Sammenlignet med de dyreste blir forskjellen naturligvis enda større.

- Vi har tidvis vært billigst en uke der og her, men det er særdeles få som kjøper strøm for uker av gangen, og det er det vi har basert oss på. Vi skal tenke langsiktig, og vi skal holde prisene lave. Men vi tjener likevel greit med penger på den prisen vi opererer med, sier adm. direktør i Gudbrandsdal Energi, Erik S. Winther, til TV 2 Nettavisen.

Winther er lei av at de store strømselskapene klager over liten inntjening, og at det serveres påstander om at det selges strøm med tap.

- Må tjene uforholdsmessig mye
- Vi er en middels stor energibedrift i Norge, og vi kjøper all energien vår i markedet som alle andre. Når man ser spriket i pris mellom de billigste og dyreste i markedet er det relativt innlysende at noen enten tjener uforholdsmessig mye penger, eller har uforholdsmessig høye kostnader, sier Winther.

Tall fra Konkurransetilsynet viser at strømprisen blant leverandørene trekker nedover. Snittprisen blant de landsdekkende leverandørene ligger nå på 52,6 øre per kilowattime.

Forrige uke lå prisen marginalt høyere, med 52,7 øre som snittpris.

Mange strømleverandører melder om lavere priser fra midten av desember, men flere velger å holde strømprisene høye. Enkelte varsler sågar prisoppgang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag