*Nettavisen* Økonomi.

- Tøft for enslige på boligmarkedet

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Den politiske viljen til å bedre vilkårene for enslige på boligmarkedet er nær ikke-eksisterende.

10.01.11 12:32

Det mener Live Lepperød, initiativtaker for organisasjonen SingelSammen og redaktør for Singelnett.no.

- Det er vanskelig å kjøpe for single, særlig i storbyene, og dermed vanskelig å komme inn på boligmarkedet og være med på verdiøkningen. Det er også katastrofalt dyrt å bo og leie, og dette er med på å gjøre situasjonen for single veldig vanskelig, sier Lepperød til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Kjempebehov
Etter at SingelSammen deltok i et forbrukerprogram om boligmarkedet på NRK denne uka, har Lepperød fått mange henvendelser fra enslige.

- Vi ser at det er et kjempebehov for å sette fokus på dette. Det har blitt vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet for single. Det har også blitt vanskeligere å betjene boliglånet, sier Lepperød.

Hun mener det er ille at det «ikke er noen politisk vilje til å se på singles situasjon».

- Vi ser et frislipp på boligmarkedet og husleiemarkedet, der det ikke er noen vilje til å regulere i det hele tatt. Men jeg tenker også på faste utgifter knyttet til bolig, som single står helt alene om, for eksempel strømutgiftene, som nå blir større. Det er ingen vilje til å bedre situasjonen, og jeg synes det er ganske freidig overfor en så stor gruppe mennesker som de aleneboende jo faktisk er, sier Lepperød.

Problem i hele landet
Med kun én inntekt er boligprisene i dag en stor utfordring for mange enslige.

- Særlig i storbyene er dette et problem. Men singeløkonomi er et problem i hele landet. Det kan ikke være sånn at man må være to for å klare seg bra økonomisk, mener hun.

Bygger for par
Venstre-leder Trine Skei Grande er helt enig i at det er for liten vilje til å gjøre noe med ensliges situasjon og boligmarkedet.

- Dette har jeg tatt opp mange ganger. Vi bygger boliger bare for par, og i sentrum, der single ofte velger å bo, bygger vi ofte større leiligheter nå. Jeg mener at vi burde fjernet forbudet som mange kommuner har mot å bygge ettromsleiligheter, fordi det gjør at folk ikke kommer seg inn på markedet, sier Skei Grande til ANB.

Spareordninger
Hun mener også det er viktig å få til spareordninger sammen med boligkjøp.

- En del kommuner har prøvd ut det med stort hell, at man kjøper en andel, så kan man over tid spare seg opp en egenkapital med husleie, nok til at du til slutt overtar boligen. Da blir ikke inngangssummen så stor, og da er det mulig for single å komme inn, sier hun.

Avgifter etter forbruk
Grande mener også det må gjøres noe med avgiftene.

- Det er mye 50-tallstankegang om at avgifter er knyttet til husstand. Det kan være NRK-lisens, søppel og annet. Vi må ha avgifter, men de må ha med forbruk å gjøre og ikke med husstand. Produserer du lite søppel, bør du også betale mindre, mener Skei Grande.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.