- Tre år i gapestokken

Foto: Kuert Andrè Høyessen / SCANPIX

Den høyt profilerte programlederen Hallvard Flatland nektet å la seg fotografere da han ankom sal 227 i Oslo tinghus i dag. TV-kjendisen mener Økokrim har satt ham og familien i offentlig gapestokk i tre år.

08.09.03 10:58

Flatlands forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit, forklarte fotoforbudet med Flatlands private og yrkesmessige situasjon.

- Som så mange andre som står tiltalt, ønsker Flatland å ta hensyn til sin private situasjon. Flatland lever av å selge glede til folk, og dette er ingen gledens dag, sa Lyngtveit.

- Offentlig gapestokk

Flatland nektet straffskyld på rettsakens første dag.

- Det er nå tre år siden Økokrim tok ut siktelse, og opptrådte som dommer og bøddel. I disse årene har jeg og min familie stått i offentlig gapestokk. Nei, jeg erkjenner ikke straffskyld, sa Flatland med ettertrykk og intensitet.

Flatlands forsvarer krevde en times pause mandag morgen, fordi Økokrim la fram nye dokumenter i saken. Rettssaken begynner igjen omlag 10.30. De nye dokumentene skal være oversettelser av avhør av utenlandske vitner.

Advokat Erling O. Lyngtveit reagerte på at Økokrims spesialetterforsker, revisor Elisabeth Fimland, skal være aktors bisitter og sakkyndig vitne i saken.

- Av prinsippielle grunner er dette svært uheldig, men Flatland ønsker ikke noen formell protest, fordi han selv ikke har noe å skjule, sa Lyngtveit.

Travkusk

Et fulltallig pressekorps var til stede da saken mot den høyt profilerte TV-kjendisen startet mandag. Tiltalen mot Flatland går på grovt heleri og subsidiært falsk forklaring.

Flatland kom i Økokrims søkelys i kjølvannet av straffesaken mot travkusken Atle Hamre, som i fjor høst ble dømt til fem års fengsel for å ha presset Sandefjord-rederen Thor Christensen for nærmere 28 millioner kroner.

Monaco-konto

Økokrim hevder at en konto Flatland har opprettet i Monaco, er blitt brukt til hvitvasking av penger. Pengene skal ha stammet fra Hamre, og være knyttet til utpressingen av Christensen.

Flatland er samtidig tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring. I politiavhør ved Tjøme lensmannskontor i juli 1999 benektet Flatland ethvert kjennskap både til stråselskapet han eide på Jomfruøyene og kontoen Økokrim mener han kontrollerte i Monaco.

Det er avsatt tre uker til rettssaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.