*Nettavisen* Økonomi.

- Treffer ikke 1,1 millioner nordmenn

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Se hva de private bedriftene svarte om tiltakspakken.

Arbeidsgiverorganisasjonen HSH er ikke fornøyd med bredden på tiltakspakken regjeringen i dag la fram. Pakken hadde som mål å sikre sysselsetting, samtidig som å sette fart i norsk økonomi.

Les alt om krisepakken her.

Dette gjelder ikke 1,1 millioner nordmenn ansatt i tjenestenæringen, mener HSH.

- Regjeringen har tydeligvis ikke tatt innover seg situasjonen i handelsnæringen, sier Elisabeth Klerck Nilssen, kommunikasjonsdirektør i HSH, til Nettavisen.

- Mildt sagt overrasket
- Tiltakene vi i dag legger fram, kommer næringslivet over hele landet til gode. Det er en god distriktsprofil både i kommunesatsingen, samferdselssatsingen og i skattetiltakene, sa samferdselsminister Liv Signe Navarsete da tiltakspakken ble offentliggjort mandag formiddag.

Budskapet er derimot ikke HSH enig i.

- Vi opplever at pakken ikke treffer næringslivet bredt i det hele tatt. Den treffer ikke hoveddelen av norsk næringsliv, nettopp tjenesteytende sektor hvor tre av fire nordmenn jobber, sier Nilssen.

Og denne oppfatningen er det flere bedrifter innenfor samme sektor som deler.

- Ingenting for økt forbruk
Tom Borthen, administrerende direktør i Byggevarekjeden Løvenskiold Handel, som blant annet står bak MAXBO-konseptet og fagkjeden Malia, er blant dem som ikke er imponert over pakken.

- Det er ikke mye i denne pakken som legger til rette for til økt forbruk, som igjen vil komme handelsnæringen til gode, sier Borthen til Nettavisen.

- Regjeringen har hatt flere måneder på seg uten å komme med noe nytt innenfor det private forbruk, sier han.

Innenfor egen bransje er Borthen derimot positiv til tiltakene innenfor bygg og anlegg.

- Hvis det offentlige klarer å komme rakst i gang med konkrete prosjekter innenfor bygg-og anlegg sektoren, som de nå har signalisert, så vil det komme oss som leverandør til byggevaremarkedet til gode, forklarer Borthen.

Og det er en utvikling som er sårt etterlengtet i bransjen for øyeblikket, skal vi tro direktøren selv.

- Det har vært en bråstopp i bygging av boliger, næringsbygg og det private forbruk. Folk snur på krona, flere frykter for jobben og noen har mistet den. Da er det klart at man sparer inn forbruket, sier Borthen.

- Savner nye permitteringsregler
Heller ikke hos møbelprodusenten Ekornes merkes pakken av betydning.

- Ekornes er avhengig av eksportmarkedet, og man kan ikke forvente at en tiltakspakke i denne grad skal treffe oss, sier administrerende direktør i Ekornes, Nils Fredrik Drabløs til Nettavisen.

Likevel er det flere området tiltakspakken kunne bedret forholdene i bedriften.

- Vi har tidligere signalisert et ønske om mer fleksible permitteringsregler. Vi registrerer at de har gjort noe på de eksisterende reglene, men de har utelatt det viktigste punktet, sier Drabløs.

Dette gjelder at permitteringer først kan skje når en reduserer stillingen med mer minst 50 prosent. Når bedriftene nå rammes av lavere etterspørsel, tvinger dette flere arbeidsgivere til å foreta nedbemanning, når de med endrede regler heller kunne permittert ansatte i en kortere periode, sier Drabløs.

Nå håper han at pakken kan sørge for at de som blir berørt av innskrenkningene kan komme raskt i arbeid i andre bedrifter.

- Skuffende lavt
Kommunikasjonsdirektør, Ronny Lie, i bildelsprodusenten Kongsberg Automotive er heller ikke særlig imponert over pakken.

Industriselskapet lever av å levere varer til en skadeskutt bilindustri.

- Det vi har hatt fokus på var hvor mye penger som blir ført til Innovasjon Norge i form av økte midler. Det de har fått til nå er skuffende lavt, og Innovasjon Norge har så vidt meg bekjent et helt annet behov en hva de vil kunne betjene i forhold til de midlene de har i dag, sier Lie til Nettavisen.

- Mange bedrifter sliter med likviditet og det markedet som har falt kjennetegnes som eksportrettede og konkurranseutsatte bedrifter. I denne pakken er hoveddelen rettet mot det offentlige når det først og fremst er det private som sliter, sier Lie.

Selv hadde han håpet regjeringen evnet kortsiktige tiltak innen det private markedet.

- Nedbemanning
Også i varekjeden Elkjøp merkes finanskrisen godt, og selskapet varslet mandag nedbemanning i størrelsesorden 120 til 130 årsverk.

Informasjonssjef Åshild Indresøvde ønsket ikke å kommentere innholdet i tiltakspakken, men bekrefter at også elektrokjempen har behov for målrettede tiltak.

- For vår del er det tre faktorer som er viktig, boligmarkedet, arbeidsmarkedet og rente. I forhold til boligmarkedet har vi fått en utfordring i at når folk ikke fornyer hjemmet, kjøper de heller ikke nye hvitevarer. I tillegg er det viktig at rentenivået holdes nede, og at folk beholder jobbene sine, for at de skal ha penger å rutte med, sier Indresøvde til Nettavisen.

Etterspørselen i varelageret hos Elkjøp har falt siden sommeren, og selskapet forventer fem prosent salgsnedgang i 2009. Som følge må selskapet nå nedbemanne.

- Dette er en justering i forhold til forventet salgsnedgang som 32 av våre varehus vil bli berørt av. Til sammen vil det dreie seg om 120 til 130 årsverk. Vi har hele veien håpet at vi skulle klare å unngå det, avslutter Indresøvde.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.