*Nettavisen* Økonomi.

- Truet og ba meg holde kjeft

Foto: (Foto: Scanpix)

Båtmegler Erik Øye ga tannlege Ole Jakob Vikse klar beskjed da han fikk sitt kystskippersertifikat: - Hold kjeft om dette, ellers går det deg ille.

23.05.05 14:07

Ordene falt ifølge Vikses vitneforklaring på Øyes kontor, da han i februar 1998 møtte opp for å avlegge privatisteksamen hos Clas Pallin – fartøysinspektøren som er en av fire tiltalte i Røkkesaken, som mandag morgen fortsatte i Oslo Tingrett.

Huden full
Ifølge Vikse tok han kontakt med Clas Pallin via telefaks høsten 1997 for å forhøre seg om muligheten til å avlegge kystskippereksamen. På spørsmål fra aktor om hvordan han hadde kommet i kontakt med Pallin, svarte Vikse at han hadde hørt om Pallins privatistvirksomhet i båtmiljøet i Oslo.

Deretter, forklarte Vikse, hørte han ikke noe fra eller om Pallin, før et par måneder senere. Da ringte Erik Øye til Vikse.

- Jeg fikk plutselig telefon fra Øye som skjelte meg huden full. Jeg visste ikke en gang hvem Øye var. Etter en stund roet han seg, og gav meg beskjed om at jeg aller nådigst kunne få avlegge eksamen likevel.

Ifølge Vikses forklaring var Øye forbannet fordi han hadde tatt direkte kontakt med Pallin, og ikke gått via ham.

Fikk ingen eksamen
Etter et par måneder ringte plutselig Øye opp igjen. Denne gangen var det Øye som ville avtale eksamenstidspunkt, ifølge Vikse, som også fikk beskjed om å ta med seg penger.

- Jeg var under den klare oppfatning at det skulle avlegges eksamen med Pallin. Men da jeg kom dit gav Øye meg bare sertifikatet i hånden, og med en klar beskjed: - Dette må du holde kjeft om, ellers går det deg ille. Jeg husker ikke akkurat ordlyden, men det var i alle fall meningsinnholdet, sa Vikse under sin forklaring i retten mandag morgen.

- Men eksamen da? spurte aktor.

- Det ble ikke noen eksamen. Jeg ble nesten litt skuffet. Jeg hadde lest og var klar til å avlegge prøven. Jeg liker denne typen prøver. Han gav meg bare dokumentet, og mer ble det ikke sagt om eksamen.

- Så det hadde han klart i skrivebordskuffen da? spurte aktor.

- Ja, det lå klart. Det var da jeg skjønte at jeg var blitt lurt. Jeg følte meg ikke komfortabel med situasjonen, og tok derfor med meg sertifikatet og gikk, sa Vikse.

Forskjellig forklaring
Vikses forklaring i retten stemte ikke helt overens med politiforklaringen, noe Jon Christian Elden, som forsvarer Clas Pallin, påpekte. Elden påpekte overfor retten at Vikse i sin politiforklaring hadde sagt at han først tok kontakt med Øye og ikke Pallin.

Vikse stod fast på sin rettsforklaring, og hevdet fortsatt at han først tok kontakt med Pallin, og at Øye deretter tok kontakt med ham.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag