*Nettavisen* Økonomi.

- Tullete smålån kan koste deg jobben

Foto: Thinkstockphotos

Du kan være innstilt som soleklar nummer én til drømmejobben og allikevel tape.

Hodejeger Trine Larsen i rekrutteringsfirmaet Hammer & Hanborg har et godt råd til jobbsøkere - og kanskje spesielt til unge under utdannelse og i etableringsfasen:

- Hold orden på privatøkonomien og unngå å havne i en situasjon som gjør at du pådrar deg betalingsanmerkning, sier Larsen til Nettavisen NA24.

- Fikk 1.000 kroner for å klippe kortet
Oppfordringen kommer etter det hun mener er et økende trykk mot spesielt unge til å pådra seg kreditt.

- Unge, og også eldre, blir møtt med reklame for kredittkort og kreditt i alle kanaler. På Gardermoen skinner store plakater som lokker med kredittkort skreddersydd til ferier og på nett reklamerer utallige selskaper for kredittkort, sier Larsen som også opplevde at hennes egen datter kom hjem med et Mastercard tre dager etter at hun fylte 18.

- Det var banken som kontaktet henne og nærmest pushet på henne kortet, sier Larsen og legger til: - Hun fikk 1.000 kroner for å klippe det i stykker.

- Men hvordan har dette betydning for en jobbsøkingsprosess?

- Det behøver ikke bety noe dersom du klarer å betjene eventuelle gjeld du pådrar deg. Men om du får en betalingsanmerkning kan det føre til at du mister en drømmejobb som du var innstilt som nummer én til, sier Larsen, som også har blogget om temaet.

Les bloggen her: Kredittfella som kan koste deg jobben

Hun tror mange ikke er klar over at økonomisk surr ikke bare kan gi deg problemer med å få boliglån, men kan koste deg drømmejobben.

- For når en potensiell arbeidsgiver finner ut at du ikke har styring på egen økonomi, kan det bety at du ikke får jobben. Det er ikke så rart - i noen stillinger kan du ha tilgang til å bruke penger på bedriftens vegne, og de er naturlig nok lite interessert i å overlate lommeboka til noen som har en broket fortid på den økonomiske fronten, sier Larsen.

- Tullelån på SMS kan slå ut
Hun røper at det blir stadig vanligere å utføre det som kalles utvidet referansekontroll for dem som søker toppstillinger.

- Det betyr kort og godt at vi kvalitetssjekker CV-en og blant annet kredittratingen din. Da kan et misligholdt tullelån på SMS slå ut. Da kan den nye mobiltelefonen du bare måtte ha, eller de kaffekoppene du kjøpe på kreditt bli veldig dyre for deg, sier Larsen.

- Kredittsjekker dere alle som søker på en jobb?

- Nei, og det har vi heller ikke lov til. Men vi sjekker kandidaten som er innstilt som nummer én i stillinger der det er relevant, sier hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger

- Hvordan skjer kredittsjekken i praksis?

- I likhet med de fleste andre rekrutteringsbyråer innhenter vi ekstern hjelp. Det er en mer ryddig måte å gjøre det på og leverandøren får kun vite hvem vi vil ha kredittsjekket - ikke hvilken stilling de har søkt på, sier Larsen.

- Stadig vanligere
Robert Leite i Meditor Search forteller at bakgrunnssjekker som kredittsjekk blir mer og mer vanlig i norsk arbeidsliv.

- I USA har bakgrunnssjekk vært like vanlig som selve jobbintervjuet i nærmere 30 år og vi opplever at norske bedrifter i stadig større grad tar etter, sier Leite.

Det finnes flere nivåer av bakgrunnssjekk der sjekk av CV er den enkleste.

- Vår mest omfattende sjekk innebærer verifisering av både vitnemål, CV, kreditt og gjeld, sertifikater, yrkeserfaring, nettsøk med sosiale medier, vandel og referanser, sier Leite.

Ifølge Leite oppdages det juks og avvik i hele 25 prosent av oppdragene.

- Ved flere anledninger har resultater fra kredittsjekk vært utslagsgivende for den videre prosessen. Men husk at kredittsjekk bare er en av mange elementer i en grundig bakgrunnssjekk, men den vekter mye hvis stillingen det gjelder har økonomisk ansvar og utvidede fullmakt, sier han.

Ifølge inkassobyrået Intrum Justitia og kredittopplysningsselskapet AAA Soliditet var det ved utgangen av første halvår 2012 var registrert 223.550 personer med betalingsanmerkninger - en oppgang på 4.639 personer, eller 2,1 prosent, fra året før.

Høyest andel personer med betalingsanmerkninger var i aldersgruppen 36-45 år. Her var 62.551 personer registrert med anmerkning.

Antallet gruppen unge mellom 18 og 26 år var det hele 28.258 som var registrert med betalingsanmerkning ved utgangen av februar 2013 - en svak økning sammenlignet med februar 2012. I gjennomsnitt hadde ungdommene en forfalt inkassogjeld på 35.000 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.