- Uleselig informasjon fra Kværner

Foto: (Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX)

– Kværners memorandum om fusjonen med Aker RGI er uleselig, mener aksjonær og Røkke-kritiker Erik Gjems-Onstad.

21.06.04 13:44

Aksjonærene i Kværner ASA skal 2. juli ta stilling til fusjonsforslaget som ble lansert i slutten av mai i år. Planen er å dytte industrivirksomheten i Kværner og Aker RGI inn i et nytt, børsnotert selskap kalt Aker ASA.

Majoritetseier Kjell Inge Røkke har argumentert sterkt for fusjonen overfor de øvrige aksjonærene. Mange aksjonærer har imidlertid fremmet ønske om mer informasjon om forholdene rundt fusjonen. Det springende punktet var mangel på informasjon om hvilke verdier som finnes i de to selskapene.

– Uleselig
Kværner la i dag ut et memorandum på sine nettsider som skulle bøte på dette. Aksjonær og Røkke-kritiker Erik Gjems-Onstad er imidlertid ikke fornøyd.

– Vi har fått hundrevis av sider som nærmest er uleselig. Jeg forstår ganske enkelt ikke dette, enda jeg er mer vant med å lese dokumenter enn de fleste, sier han til TV 2 Nettavisen.

Aksjonærene Gjems-Onstad og Peder Anker har foreslått å utsette hele fusjonen til den finansielle situasjonen er avklart og vesentlig styrket. Noen slik avklaring mener Gjems-Onstad ikke memorandumet gir.

– Dette memorandumet har bare gjort meg mer skeptisk. Jeg forstår ikke hva vanlige aksjonærer kan tjene på denne fusjonen. Man blir sittende med en mistanke om at Røkke gjør dette for å mele sin egen kake. Derfor er jeg mot fusjonen så lenge jeg ikke får langt bedre, enklere og klarere informasjon. Jeg tror ikke det er noen som har klart å sette seg inn i dokumentene jeg har fått, sier Gjems-Onstad.

Lite dramatikk
I praksis er det knyttet lite spenning til selve avstemningen på generalforsamlingen, siden Røkke eier 79 prosent av aksjene i Kværner. Røkke har tidligere uttrykt ønske om å skjære gjennom og få saken avgjort.

– Jeg har ingen illusjoner om at alle Kværners aksjonærer skal bli enige. Men ingen av oss blir særlig mye rikere av å diskutere dette lenger nå. Mine eierandeler i Aker og Kværner vil uansett være pluss minus 70 prosent. Vi sitter i samme båt, sa Røkke i et notat til innkallingen til generalforsamlingen.

Memorandumet, som er utarbeidet av Kværner og DnB NOR Markets, slår fast at hovedfokusområdene til det nye selskapet vil være eierskapet i de børsnoterte selskapene Aker Kværner og Aker Yards, samt utviklingen av Norway Seafoods. I tillegg eier Aker 76,7 prosent i Dexion Group, som produserer lagrings- og arkiveringssystemer. Det nye Aker vil også eie 21,7 prosent av aksjene i Kværner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag