- Ulovlig å trekke lønn i ettertid

Bergen tingrett fastslår at arbeidsgiver ikke kan trekke ansatte i lønn dersom det feilaktig er utbetalt for mye på tidligere tidspunkt uten videre.

Forsikringsselskapet Vesta trakk plutselig penger fra lønnen til 55 ansatte, etter at de sommeren 2002 hadde fått til sammen én million kroner mye utbetalt i kjøregodtgjørelse.

- Vi mener det er feil at arbeidsgiver etter egen vurdering uten videre skal få anledning til å trekke i fremtidige utbetalinger, sier de Vesta-ansattes advokat Pål Behrens i Finansforbundet til Aftenposten.

De 55 Vesta-assurandørene fikk fullt medhold i kravet om at de skal ha pengene tilbake

Per i dag er det vanlig med en klausul i arbeidskontrakten, som sier at ansatte har plikt til å sjekke lønnsslippen nøye og betale tilbake feil utbetalt lønn. Behrens mener Vesta-dommen kan danne grunnlag for en ny rettspraksis på området.

De Vesta-ansatte fikk utbetalt fra et par hundre kroner til rundt 13.000 kroner per ansatt for mye, noe de ikke var klar over ettersom de arbeider på provisjon.

- Jeg mener dommen er feil og at resultatet er svært urimelig. Arbeidstagerne har ved en feil fått utbetalt bilgodtgjørelse de ikke skulle ha. Dette ble trukket i senere utbetalinger av forskudd på bilgodtgjørelse. Det dreier seg ikke om trekk i lønn. Ingen av arbeidstagerne fikk økonomiske vanskeligheter som følge av trekket, sier Vestas advokat Lars Holo til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.