- Unormalt lave renter

De lange rentene ligger nå på et lavere nivå enn på svært lenge. Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken kan ikke huske en tilsvarende situasjon noen gang.

28.01.05 17:00

- Vi har et helt unormalt nivå på det lange rentene i forhold til konjunkturen. Jeg kan ikke huske at det noen gang har vært så lave lange renter så langt ut i en konjunkturoppgang, sier Mork til TV 2 Nettavisen.

Fredag formiddag kom Statistisk sentralbyrå med tall for detaljhandelen som var svakere enn markedets anslag. Like etter at tallene ble lagt ut, falt både markedsrentene og statsobligasjonene.

Statsobligasjonene er retningsgivende når fastrentene settes.

Historisk lave
Ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets ligger ti års statsobligasjoner nå på like under 3,9 prosent. Femårs-obligasjonene ligger på 3,07 prosent.

Det er marginalt over tilsvarende obligasjoner tidligere i uken, men nivået fortsatt er historisk lavt.

De svake detaljhandelstallene har med andre ord gitt markedet tro på at Norges Bank vil holde styringsrenten lav lenger enn tidligere ventet.

- Utviklingen i andre halvår i fjor var svakere enn ventet. Fortsetter trenden, øker sannsynligheten for at renteøkningen lar drøyer, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Alt annet går bra
Bruce mener dagens tall er svært spesielle i forhold til andre momenter i norsk økonomi.

- Alt annet går bra i Norge, og normalt betyr bedre arbeidsmarked og lav rente at forbruket øker, påpeker økonomen.

Den lave forbruksveksten har sammen med andre tall fått Nordea Markets til å vurdere en endring i renteprognosen. Tidligere anslo meglerhuset at styringsrenten skulle opp i juni, nå heller de mot september.

Mork forteller at Handelsbanken ikke vil endre sine prognoser, ettersom de tok hensyn til en lavt privat konsum i utgangspunktet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.