*Nettavisen* Økonomi.

- Valand ordnet pengene

Foto: Øyvind Henriksen (TV 2 Nettavisen)

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Kjell Inge Røkke sier at det var hans assistent Jon Inge Valand som stod for utbetalingene i båtsertifikatsaken. - Valand ordnet det med pengene, sier Røkke.

04.05.05 10:46

- Alt dette når det gjelder penger, så forsøker jeg ikke skylde på noen eller legge ansvaret på noen, men alt dette som har med penger å gjøre er det Valand som gjorde, sa Røkke i Oslo tingrett onsdag.

Her kan du følge hele Røkkes forklaring.

Sentralt i saken er et pengeuttak på 100.000 kroner gjort av Kjell Inge Røkkes personlige assistent, John Inge Valand, fra Røkkes personlige konto i Gjensidige NOR Sparebank 22. mai 2001.

I tillegg ble det gjort tre transaksjoner 23. mai 2001: To uttak på 1.165 kroner og 5.000 kroner, samt en overføring på 5.000 kroner til Erik Øyes konto i Postbanken.

Det er disse utbetalingene som danner grunnlaget for korrupsjonstiltalen.

Røkke forklarer utbetalingene i saken, på denne måten.

- Det jeg har hørt i ettertid var at det var utbetalinger til Øyes konto. Noe var betaling for 14. mai. Noe for bøker hans skaffet, og noe i kontanter. Jeg fikk høre at det var 65.000 kroner. Det kan også ha vært 100.000 kroner. Han fikk også noe for en båtplass han formidlet til oss slik at båten kunne bli fortøyd, sa Røkke i retten.

På spørsmål fra dommeren om alle utgiftene vedrørende båtsertifikatet, svarte Røkke:

- Hvis jeg kunne kjøpe en båt til 10 millioner så trenger jeg ikke å spørre i detalj hva det vil koste. Jeg fikk høre fra Valand at det ville koste mellom 20 og 30 tusen kroner å ta dette sertifikatet, sa Røkke.

Og fortsatte:

- Etter det la jeg eksamen og den type ting bak meg. Jeg brukte båten på et par kjøreturer senere på sommeren. Jeg hadde ennå ikke fått sertifikatet. Likevel valgte jeg å bruke båten. Det var to turer, en til Arendal og en til Tjøme.

Det er disse to turene, hvor Røkke kjørte uten båtsertifikat, at han har erkjent straffskyld for.

Her kan du følge hele Røkkes forklaring.

Et møte på Kjell Inge Røkkes kontor 21. mai 2001 er sentralt i saken. På dette møtet mener påtalemyndigheten at mange av avtalene som ligger til grunn for handlingene, ble gjort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.