- Vanlig strøm ikke nødvendigvis dyrest

Statistisk sentralbyrå råder folk til å styre klar av standardavtaler på strøm. – Det er lett å være etterpåklok, sier kraftbransjen.

27.11.03 14:48

Forskningssjef Torstein Bye sier til VG torsdag at de vanligste strømkontraktene også er de klart dyreste. Over 70 prosent av norske husholdninger har såkalt standard variabel kontrakt hos strømleverandøren, men ifølge Bye medfører avtalen at du betaler mest hele tiden.

Dette stemmer dårlig, mener Energibedriftenes Landsforening (EBL).

- Det er ikke noe problem å si at en type kontrakt har vært billigere enn en annen i ettertid, men det er ikke like lett å si hva som blir billigst fram i tid, sier rådgiver i EBL, Ole Haugen, til TV 2 Nettavisen.

Ifølge SSB har kunder med standard variabel kraft betalt langt mer for kilowattimene, enn de med spotpris- eller fastprisavtaler. I årets første kvartal betalte de med standardavtaler 67,3 øre per kilowattime i snitt, mens spot- og fastpris endte på henholdsvis 32 og 37,5 øre.

- Samtidig så var det en ekstrem situasjon. Det blir feil å si at et produkt er å foretrekke framfor et annet på generell basis. Spotpris kan være rett for noen, men igjen så påtar du deg en stor risiko. I fjor vår sørget dette for gevinst, men det kan fort gå motsatt vei, påpeker Haugen.

Spotprisavtaler gjør at du som kunde knytter deg direkte opp mot engrosmarkedet på strøm. Du betaler et mellomlegg til strømleverandøren, men ellers følger du prisene på kraftbørsen fra dag til dag.

- Det er fordeler og ulemper med alle kontraktstypene. Hvis du er opptatt av forutsigbarhet bør du velge fastpris, hvis du ikke trenger dette i det hele tatt kan du velge spotpris. Når du kjøper standard variabel pris får du varsel før prisen settes opp slik at du kan skifte leverandør, sier Haugen.

Statistikk for årets tredje kvartal viser at prisene har jevnet seg ut mellom spot-, fast- og standardpris. I tredje kvartal var det spotpris som endte dyrest med 31,5 øre, mens standard variabel kraft hadde et gjennomsnitt på 26,5 øre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.