*Nettavisen* Økonomi.

- Vår modell var dyrere

Foto: Ivan Alvarado (REUTERS)

Statsminister Jens Stoltenberg er fornøyd med enigheten i det offentlige lønnsoppgjøret.

04.06.09 13:32

- Med den enigheten vi har oppnådd i morges og i natt med partene i offentlig sektor, så er en ny og viktig byggestein på plass for å gjøre det norske pensjonssystemet bedre, sa Jens Stoltenberg på en pressekonferanse om lønnsoppgjøret torsdag ettermiddag.

Selv om de ikke fikk helt gjennomslag for sitt pensjonsforslag, er han fornøyd.

- Vi har lykkes, men ikke helt. Vi må ha overgangsordninger, men det er verdt det likvel, for det som sakte fases inn nå er bedre enn det som var. Og det som var, det var ikke mulig å videreføre, for det som var dypt urettferdig. En som jobbet i 40 år, og som tjente 100.000 kroner, får null. Minstepensjonsfella er fjernet, sa Stoltenberg.

- Vel, nå ligger det der, og det er et fremskritt, men vi har ikke kommet så langt, sa han.

- Billigere modell
Torsdag morgen ble partene i det offentlige lønnsoppgjøret enige om å videreføre dagens tjenestepensjonsordning - det vil si at 66 prosent av sluttlønnen ved 65 år etter 30 års opptjening, står ved lag. Men det nye er at det innføres en levealderjustering fra 2011, det vil si at pensjonsalderen øker med ett år dersom levealderen øker tilsvarende.

Stoltenberg avviste at modellen som de nå er blitt enige om i oppgjøret, er dyrere enn den regjeringen ville ha gjennom.

- Det er ikke slik at vår modell var billigere, den var dyrere, sa statsministeren bestemt.

- Nå har vi en billigere modell, men med mindre mulighet for å jobbe ved siden av, sa han videre.

Stoltenberg brukte starten på pressekonferansen til å gå gjennom bakgrunnen for den store pensjonsreformen, som de siste ukene har skapt strid i det offentlige lønnsoppgjøret.

- Den ene er at vi ønsket et økonomisk bærekraftig pensjonssystem, et pensjonssystem som vi kan stole på, vi har råd til å betale og at folk kan stole på at de får pensjonene sine, sa Stoltenberg.

- Flere forandringer
Også arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen deltok på pressekonferansen.

- Jeg er i likhet med statsministeren glad for den løsningen vi har fått til. Vi har fått til en enighet som alle parter har undertegnet på, sa Andersen.

Andersen mente heller ikke at løsningen er et nederlag.

- Det er mer forandringer enn det som kanskje har kommet fram, at ting bare fortsetter som før, sa ministeren.

- Ikke feilvurdert
Andersen mente det var mye godt i pensjonsløsningen.

- Vi har gjort det Stortinget har sagt vi skal gjøre. Vi har fått en omfordelt løsning, og ikke minst er alle partene enige. Vi har nå et veldig godt grunnlag for å gå videre med den store pensjonsreformen, sa han.

Han avviste at de ikke har forstått fagforeningene, siden de ikke helt fikk gjennom deres forslag.

- Det er en total misforståelse at vi har feilvurdert fagforeningenes krav, sa Andersen.

Nytt nederlag
Man klarte å unngå en storstreik i offentlig sektor fra torsdag morgen.

Ved 06-tiden ble partene enige om å videreføre dagens tjenestepensjonsordning - det vil si at 66 prosent av sluttlønnen ved 65 år etter 30 års opptjening, står ved lag.

- Dette er en «modifisert bruttoordning», siden det er en forutsetning at en levealdersjustering innføres i 2011, sa meklingsmann for kommunene, Dag Nafstad, til TV 2 Nyhetskanalen torsdag morgen.

Arbeids- og inkluderingsministeren nådde altså ikke frem med sitt nitidige arbeid med å få gjennomslag for ny pensjonsavtale, dagen etter at opposisjonen fremmet mistillit mot næringsminister Sylvia Brustad.

Partene ble enige om at pensjonene skal reguleres årlig på samme måte som i folketrygden, det vil si med lønnsutviklingen fratrukket 0,75 prosent.

- Jeg vil gi partene ros for at de gjennom dette oppgjøret har vært med å ta ansvar i en vanskelig økonomisk situasjon. Med et høyt overheng fra i fjor, ligger årslønnsveksten for de ansatte i staten i gjennomsnitt på 4,4 prosent, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag