- Velg studie etter interesse

Forskning viser at ungdom velger utdannelse etter interesse, og ikke etter jobbmuligheter ved endt studie. Norske studiesteder mener prioriteringen er helt riktig, ettersom arbeidsmarkedet ofte forandrer seg før du er ferdigutdannet.

- Det er positivt at ønsket om et interessant yrke er det ungdommene legger mest vekt på, sier spesialkonsulent Per Olaf Aamodt hos Norsk institutt for studier om forskning og utdanning (NIFU) til Bergens Tidende.

Hva ungdommene vektlegger ved studievalg har ikke endret seg i løpet av de siste årene. Det er venner og familie som betyr mest når valget skal tas, og foreldres utdannelse har mye å si.

En undersøkelse foretatt ved Universitetet i Bergen i fjor høst viser det samme. De nye studentene oppga av fagtilbud samt anbefalinger fra slekt og venner var utslagsgivende ved valg av studiested.

Både informasjonsleder Christen Soleim ved Universitetet i Bergen (UiB) og Olaf Aamodt ved NIFU oppfordrer studenter om å ikke bare fokusere på arbeidsmarkedet ved valg av utdannelse.

Studiet bør velges etter ferdigheter og interesser. Arbeidsmarkedet kan ha forandret seg minst tre ganger før du er ute i arbeidslivet, så et strategisk valg kan være vanskelig. Og har du valgt feil, er det mulig å bytte underveis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag