*Nettavisen* Økonomi.

- Vi er på ledighetstoppen

Økningen i arbeidsledigheten har for lengst stoppet opp, men det kan ta tid før den faller.

19.03.04 07:10

Ved utgangen av februar var 96.900 personer registrert arbeidsledige hos Aetat. Det tilsvarer en ledighetsgrad på 4,1 prosent. Ledigheten kan ha vært på topp allerede før årsskiftet, men det gjenstår ennå å se markerte tegn til at den er på vei ned.

- Det som har skjedd er at vi har fått en stabilisering av ledigheten, slik at den fortsatt ligger høyt. Etterspørsel etter arbeidskraft har stabilisert seg etter lengre tids fall, men vi har ikke sett klare tegn på at den øker, sier avdelingsdirektør Stein Langeland i Aetat til TV 2 Nettavisen.

Positiv trend
Men det er likevel liten tvil om at også arbeidsmarkedet er inne i en positiv trend, i likhet med norsk økonomi generelt.

- Vi ser en bedring i typiske konjunkturnæringer som industri, bygg og anlegg og IKT. Dette er normalt gode indikatorer på at vi opplever et positivt konjunkturomslag, sier Langeland.

Når omslaget lar seg realisere i en bedring for folk flest er imidlertid vanskelig å si. Statistisk sentralbyrå venter et forsiktig fall i arbeidsledigheten i år, og at den trenden vil fortsette de neste to årene. Aetat tror på en forsiktig bedring noen måneder fram i tid.

Forventer stabil ledighet
- Tidligere erfaringer har vist at behovet for arbeidskraft må øke en stund før vi ser et mer markert omslag på arbeidsmarkedet. Vi forventer at arbeidsledigheten vil holde seg stabil for så å gå ned nærmere sommeren, sier Langeland.

Bedring til tross, han har ingen problemer med å forstå at folk fortsatt frykter for jobbene sine.

- Det er fortsatt mange som er berørt av arbeidsledighet, og ikke minst mange som jobber i bedrifter hvor det har vært oppsigelser og fare for arbeidsplassene, sier Langeland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag