Gå til sidens hovedinnhold

- Vi får ikke mat

Transportstreiken gjør at flere sykehus rundt om i landet ikke får levert mat. - Kommer det ikke mat snart vil det gå ut over pasientene, lyder beskjeden.

TV 2 Nettavisen skrev onsdag at flere institusjoner, blant annet sykehus og sykehjem, vil bli berørt av streiken.

Flere sykehus i Hedmark og Oppland har ikke fått varer levert som normalt i går og i dag. Sykehusene må dermed tære på lagrene for å servere pasientene mat gjennom dagen.

- Jeg skulle hatt varelevering fra min grossist i går. Hvis jeg ikke får levering av mat før helgen, vil det være alvorlig, sier kjøkkensjef Nina Simensen, ved Sykehuset Innlandet avdeling Kongsvinger til TV 2 Nettavisen.

- Pasientene skal få mat
Hva gjør du hvis maten ikke kommer?

- Da må jeg begynne å lappe sammen en annen slags meny. Pasientene skal få mat, men det vil ikke være sikkert at de får det som er planlagt, sier Simensen.

Så lenge maten kommer i løpet av uken, vil lageret holde. Hvis leveringene drøyer lenger vil det representere et mer alvorlig problem.

- Da har vi store problemer, og da må vi se oss om etter andre løsninger, sier Simensen.

Søkte dispensasjon i går
Sykehuset Innlandet søkte dispensasjon for streiken i går. Sykehuset har avdelinger i Elverum, Lillehammer, Hamar, Kongsvinger, Tynset, Gjøvik og Reinsvoll.

Også ved sykehuset i Lillehammer ventes det på mat.

- Det er ikke noe problem i øyeblikket. Vi klarer oss denne uka, men vi har små lager, så hvis vi ikke får mat neste uke får vi et problem, sier kjøkkensjef Rolf Finnkroken til TV 2 Nettavisen.

Jobber på spreng med søknader
Søknadene om dispensasjon sendes til Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). Informasjonsdirektør Jarle Hammerstad sier til TV 2 Nettavisen at det jobbes på spreng med å behandle søknadene.

- Dispensasjonssøknadene strømmer inn, og vi har et helt team som jobber med dette nå. Men når vi har behandlet søknadene, må vi selv søke arbeidstakerorganisasjonene om dispensasjon, så det er en komplisert prosess, sier Hammerstad.

Norsk Transportarbeiderforbund anklaget i går HSH for å skyve gamle og syke foran seg i konflikten. Hammerstad tilbakeviser dette på det sterkeste.

- Det er det reneste tøv. Vi vil selvfølgelig søke om dispensasjon til arbeidstakerforbundene for institusjoner hvor vi vet det er liv og helse på spill, sier han.

63 søknader behandlet
Arbeidstakerorganisasjonene opplyser torsdag morgen at de har mottatt 63 dispensasjonssøknader fra ulike helseinstitusjoner i Oslo, Akershus, Østfold, Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene.

Søknadene er behandlet fortløpende og samtlige er innvilget.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger