*Nettavisen* Økonomi.

- Vi tåler renteoppgangen

Husholdningene har gjennomgående svært god økonomi. En fersk undersøkelse fra Sparebankforeningen viser at de aller fleste kan tåle en renteoppgang på fem prosentpoeng.

20.10.04 14:33

- Hele åtte av 10 husholdninger med lån vil ikke få problemer av betydning dersom renten skulle øke med fem prosentpoeng. Folk er tilpasningsdyktige og oppgir at de vil redusere det generelle forbruket eller sparingen hvis renten øker, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen i en pressemelding onsdag.

Hyttnes påpeker at de aller fleste medlemsbankene i foreningen legger inn en sikkerhetsmargin, i form av en økning i rentenivået på fire til seks prosentpoeng, i sin kredittvurdering.

Selv om gjeldsveksten for husholdninger har vært sterk, er lånene relativt lave i forhold til boligverdiene.

Hele 75 prosent av husholdningene i låneposisjon har lån som tilsvarer mindre enn 60 prosent av boligverdien. Sterkest gjeldsbelastning har de unge, der 25 prosent har lån som overstiger 80 prosent av boligens verdi.

Selv om de aller fleste har fått flere penger mellom hendene på grunn av den lave renten, er husholdningene forsiktige. Hele seks av 10 husholdninger sparer det samme som tidligere.

Selv om boligprisene har steget til nye høyder, klarer førstegangsetablererne seg relativt godt. Aldersgruppen mellom 25 og 40 år er ifølge undersøkelsen ikke særlig mer sårbar for renteendring enn andre grupper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.