- Viktigst å ha en billig strømleverandør

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Spot eller standard variabel? Ekspertene er uenige om hva som er best.

Sprengkulden denne vinteren har gjort forbrukerne mer bevisste på hva slags strømavtaler de har.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har lenge anbefalt spotkontrakter, som er en avtale som følger spotprisen som fastsettes på kraftbørsen NordPool. I tillegg betaler kunden et påslag som fastsettes av hver enkelt leverandør.

Konkurransetilsynet er imidlertid ikke enig i at spotkontrakter er billigere enn standard variabel, som er det produktet flest nordmenn bruker, melder Dagens Næringsliv.

Årsaken er at SSB tar utgangspunkt i et gjennomsnitt av alle leverandørenes priser. De siste årene har det vært stor konkurranse i markedet, og det er derfor gedigne forskjell på de billigste og dyreste leverandørene.

- Vi sammenliknet en relativt billig spotavtale med et gjennomsnitt av de fem billigste leverandørenes standard variabelpriser. Det viste seg at det var svært liten prisforskjell på de to kontraktstypene, sier rådgiver Lars Erik Omland i Konkurransetilsynet til DN

Annonse: Alltid billigst strøm med MinStrom.no

Han mener at kundene først og fremst bør følge med på prisoversikter og finne en av de billigste leverandørene.

- Det som er viktig for forbrukeren, er at han velger blant de billigste leverandørene innen en av de to alternative kontraktstypene, sier Omland til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.