*Nettavisen* Økonomi.

- Vil gi mer utvalg og billigere mat

Norges Bondelag kaller WTO-avtalen «dramatisk dårlig», men i handelsstanden mottas avtalen med applaus. - Bra for både fattig og rik, sier HSH.

02.08.04 13:52

Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) er fornøyd med at det ble enighet i WTO om en rammeavtale i helgen.

Avtalen innebærer lavere toll på landbruksvarer og industrivarer og fjerning av eksportsubsidier.

- Med lavere tollsatser og lavere nivå på landbruksstøtten vil forbrukeren få større utvalg, konkurransen vil øke og prisene vil kunne reduseres på flere varer. Dette vil åpenbart være en utfordring for norsk landbruk, men denne utfordringen har vært synlig lenge, sier direktør Thomas Angell i HSH.

Angell mener avtalen vil sørge for at handelen over landegrensene får et oppsving. Det gir større vekst og velferd både i de fattige og de rike landene, mener han.

Både Norges Bondelag og Senterpartiets leder Åslaug Haga har stilt seg svært kritiske til avtalen. Bondelaget har laget et regnestykke som viser at den avtalte reduksjonen i subsidier utgjør inntekten til 20.000 bønder.

HSH mener kritikken grenser til svartmaling.

- Diskusjonen om tollsatser gjenstår. Selv om vi åpenbart vil får lavere tollsatser på flere landbruksvarer, vil vi fortsatt ha anledning til å beskytte viktige norske landbruksvarer, såkalt sensitive produkter. Dessuten vil reduksjonen på bl.a kjøtt- og meierivarer ikke oppleves som dramatisk der vi allerede har tollsatser på over 100 prosent, sier Angell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.