Gå til sidens hovedinnhold

- Well done, Norway!

Gjett hvem New York Times trekker frem som dronningen av finanskrisen.

New York Times, av mange kalt verdens beste avis, kan ikke få rost finansminister Kristin Halvorsens håndtering av finanskrisen nok. Dagen før finansministeren legger frem revidert nasjonalbudsjett på Stortinget hagler godordene i den amerikanske storavisen.

Og det er avgjørelsen som har fått mest kjeft av norske økonomer som blir rost høyest, nemlig avgjørelsen om å bunkre aksjer i stor stil mens resten av verdens investorer ikke kunne kvitte seg med verdipapirene fort eller billig nok.

Prinsesse Tvertimot
I artikkelen heter det blant annet at «med en merkelig motsatthet, så dypt etset inn i den nasjonale karakter som fjordene som er meislet inn i det forrevne landskapet, har Norge styrket seg ved å gå sin egen vei. De sparte da andre brukte. Da andre forsøkte å begrense myndighetenes rolle i samfunnet, styrket Norge sin fra-fødsel-til-grav velferdsstat.»

Eller som det står i orginalen: «With a quirky contrariness as deeply etched in the national character as the fjords carved into its rugged landscape, Norway has thrived by going its own way. When others splurged, it saved. When others sought to limit the role of government, Norway strengthened its cradle-to-grave welfare state.» NY Times.

Men alle er ikke helt fornøyd: - Dette må du fikse, Kristin!

Folkesjelen
Anders Aslund, en skandinaviaekspert ved Peterson Institute ved Institute of International Economics i Washington, mener forklaringen på den norske veien ligger i den norske folkesjelen.

- I USA og Storbritannia har man ingen følelse av skyld, mens dette i Norge nærmest er et karaktertrekk. Dersom du har fått mye av det, har du også et ansvar, sier Aslund til avisen.

Akkurat den holdningen tror også Kristin Halvorsen har vært medvirkende til at Norge ikke rammes like hardt som andre land i Europa.

- Når det er sagt får vi også mye støtte og anerkjennelse for at de grepene vi har gjort har truffet godt. Vi har holdt en god kontakt med både næringslivet og bank- og finanssektoren i den tiden vi har vært rammet av finanskrisen, og vi er også det mest offensive landet i Europa når det gjelder bekjempelse av arbeidsledighet, sier Halvorsen til Nettavisen.

Solgløtt på skyggesiden
New York Times lar seg til og med imponere av hvor mye samfunnets skyggeside får ut av enhetstanken i den norske velferdsstaten. De har intervjuet narkomane Pål Bruum som, ifølge NY Times, får en sosialutbetaling på rundt 10.000 kroner per måned.

- Jeg skylder ikke på noen. Myndighetene har tatt seg av meg på den best mulige måten de kan.

Finansministeren selv mener reguleringen av markedene er svaret og veien.

- Som sosialist har jeg alltid ment at markedet ikke kan regulere seg selv. Men selv jeg var overrasket over hvor hardt feilskjæret har vært.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget