Gå til sidens hovedinnhold

1,7 millioner kan få skattesmell

Rentefesten kan føre til en saftig bakrus for store deler av befolkningen neste år. Hele 1,7 millioner risikerer skattesmell i 2004.

Svært få har nemlig justert skatteprosenten til tross for store rentenedsettelser på lån.

Tre av fire lønnstakere som har lån, har ikke justert skatteprosenten eller satt av ekstra penger, viser en undersøkelse gjort av MMI for Den norske Bank (DnB).

Medaljen har bakside

- Rentefallet er gode nyheter for alle med lån, men medaljen har også en bakside: Skattefradraget reduseres. Selv om det er flere forhold som påvirker skatten, så er rentefallet i år så kraftig at mange bør tenke på skatten, sier DnBs forbrukerøkonom, Aud-Helen Rasmussen i en kommentar.

Undersøkelsen ble gjort i tilknytning til Norges Banks rentenedsettelse i september. I løpet av kort tid er foliorenten satt ned fra 7 til 2,5 prosent. Likevel har kun 13 prosent av dem som har lån, justert skattesatsen, viser undersøkelsen.

8 prosent sier de allerede setter av penger med tanke på økt skatt, mens 3 prosent har planer om å spare penger til skatteoppgjørets time.

12.600 kroner på millionslån

En husholdning med rente på 8 prosent vil kunne spare rundt 35.000 kroner på rentefallet. Det forutsettes da en rente på 3,5 prosent.

Skattefradraget minsker samtidig med 12.600 kroner, og med mindre du har justert skattetrekket tilsvarende er det en utgift du vil få servert neste vår. En full effekt over et helt år vil først melde seg i 2005, skatteoppgjøret 2004 vil være preget av at renta har falt gjennom året.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken