*Nettavisen* Økonomi.

10 nyttige PC-triks

Vil du bli en bedre og mer effektiv PC-bruker? I dag gir TV 2 Nettavisen deg ti nyttige og morsomme tips om ulike funksjoner på maskinen din.

06.07.05 09:57

Koble en hurtigtast til en snarvei
For å gjøre det raskere å starte enkelte programmer kan du lage en snarvei som du legger for eksempel på skrivebordet på pc-en din. Dersom du vil komme til programmet enda raskere men likevel beholde snarveien, kan du koble hurtigtaster på tastaturet til selve snarveien.

Slik gjør du det:
1.Lag snarveien ved å gå til Start og Programmer. Høyreklikk på programmet du vil lage snarvei til, og velg Lag snarvei. Dra det ekstra ikonet dit du vil ha det, for eksempel til skrivebordet.
2.Høyreklikk på snarveien og velg Egenskaper. Gå til fliken som heter Snarvei, og klikk i feltet Hurtigtast.
3.Trykk ned den tasten du vil bruke for å åpne snarveien. Dersom du trykker U, blir hurtigtasten Ctrl + Alt + U. Dermed trenger du ikke bruke musen for å åpne programmet.

Lås tastaturet
Har du en pusekatt som liker å spankulere på tastaturet mens du henter kaffe, eller kanskje en smårolling som synes det er kjempegøy å knotte på tastaturet når du ikke ser det?

Da har du kanskje oppdaget at tekst eller filer på mysteriøst vis har forsvunnet. Her er en enkel måte å kjapt låse tastaturet mens du tar telefoner eller ordner andre ting:

Bare trykk ned Windows-knappen (den mellom Ctrl og Alt) og L, og du må skrive inn passordet ditt på nytt for å kunne taste inn noe mer på pc-en. Dersom katten eller smårollingen klarer dét kunststykket, kan det være penger å tjene i showbiz.

Følg med på favorittsiden
Du kan angi at du vil ha en e-postmelding hver gang en bestemt nettside har blitt oppdatert, slik at du slipper å gå inn på siden og se etter. Kanskje er det favorittnettbutikken som kommer med ny katalog over varer, eller det morsomme diskusjonsformet som du følger med på.

Med Internet Explorer slipper du å sjekke innom sidene til stadighet, du får i stedet en e-post når siden er oppdatert.

Slik gjør du det:
1. Gå til nettsiden du vil følge med på.
2. Velg Synkroniser på Verktøy-menyen.
3. Dobbeltklikk Min gjeldende hjemmeside.
4. Velg kategorien Last ned.
5. Merk: Når denne siden endres, sendes e-post til:, og skriv inn e-postadressen din og eventuelt navnet på e-postserveren. Hvis siden krever pålogging med brukernavn og passord, klikker du Pålogging.
6. Klikk OK.

Samle spam-meldinger
Det blir mer og mer vanlig med ulike typer useriøs e-post, og det kan være en fordel å styre disse direkte til en søppelmappe. Når det gjelder denne automatiske filtreringen, kan du sette ulike nivåer.

Som standard brukes nivået Lavt, dette innebærer at bare åpenbare søppelmeldinger legges i mappen Useriøs e-post. Hvis du vil øke filtreringsgraden, kan du velge Høy eller til og med Bare Sikker-lister. Du kan også velge å kaste disse meldingene direkte i stedet for å lagre dem i en mappe.

Slik gjør du det:
1. Klikk Alternativer på Verktøy-menyen.
2. Klikk knappen Useriøs e-post og gjør dine valg.
3. Klikk OK.

Sjekk at e-posten er lest
Det kan være kjekt å vite om den du sender en e-post til faktisk har lest den. I Outlook kan du velge å få såkalt lesebekreftelse på enkeltmeldinger du sender. Dette må du gjøre manuelt.

Hvis du vil ha en lesebekreftelse på alle meldingene du sender når mottakeren har åpnet meldingen på sin datamaskin, kan du angi det i Outlook.

Slik gjør du det:
1. Velg Alternativer på Verktøy-menyen.
2. Velg kategorien Innstillinger og klikk deretter E-postalternativer.
3. I vinduet E-postalternativer klikker du Lese- og leveringsbekreftelse.
4. Merk av for alternativet Lesebekreftelse og klikk OK.

Husk at det ikke alltid returneres en lesebekreftelse selv om du har angitt innstillingen ovenfor. Det kan avhenge av konfigurasjonen og hvilken programvare som er installert hos mottakeren.

Lag dine egne tegn
Dersom du bruker Windows XP kan du lage spesialtegn eller logotyper til Symbol-biblioteket ditt. Slik gjør du det: Klikk på Start og deretter Kjør. Skriv eudcedit og klikk OK. Nå åpnes Tegnredigereren og du kan selv tegne og lagre dine personlige symboler.

Skriv proffe brev i Word
Om du skal skrive en jobbsøknad eller et annet formelt brev er det kjekt å få noen tips om hva som bør være med, og hvordan du setter opp brevet slik at det ser skikkelig proft ut.

Går du til menyen Verktøy og velger Brev og masseutsendelser, og klikker på Brevguiden får du ferdige oppsett til brevet.

Angre mer i PowerPoint
Løper av og til fingrene fortere enn det hodet klarer å følge med? Du kan øke antallet angre-steg i PowerPoint på denne måten:

Klikk på menyen Verktøy og velg Alternativ. Under fliken Redigere kan du deretter stille inn hvor mange steg du skal kunne angre.

Slett e-post for godt
Du kan tømme søppelkassen for slettede e-poster automatisk samtidig som du stenger ned Outlook.

Slik gjør du:
1.Gå til menyen Verktøy i Outlook og velg Alternativ.
2.Klikk på fliken Annet, og velg Tøm mappen Slettede elementer når du avslutter programmet.
3.Klikk på knappen som heter Avansert og ta bort haken i boksen foran Vis advarsel før elementer slettes permanent. Trykk OK

Skjul enkelte filer
Du kan gjøre noen filer på pc-en usynlige dersom du bruker XP, og dermed skjule disse for nysgjerrige øyne. Alt du trenger å gjøre er å høyreklikke på filen eller mappen du vil skjule og velg Egenskaper. Åpne fliken Generelt og kryss av i ruten for Skjult.

For å se skjulte filer går du til menyen Verktøy i mappevinduet og velger Mappealternativ. Der går du til fliken Vis og markeder Vis skjulte filer og mapper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.