Gå til sidens hovedinnhold

100.000 nordmenn drømmer om hytte på fjellet

Det er en enorm hytteinteresse blant nordmenn, 100.000 drømmer om en egen hytte på fjellet.

Men drømmer og realisering er to forskjellige saker, og det er langt fra alle hyttedrømmerne som ender opp med egen hytte. Estate Nyheter skriver at antallet som faktisk kjøper hytte, ligger på 16 prosent.

Det inkluderer de som får og arver. Dermed blir rundt 30.000 nordmenn hytteeiere hvert år. Men uansett er det en svært stor interesse for egen hytte.

Rekordtall

- Dette er rekordtall, aldri før har så mange nordmenn hatt hytteplaner. I flere år ville flertallet ha hytte ved sjøen, men den tendensen snudde i fjor. Nå ser over halvparten til fjellet, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Estate Nyheter.

Les også

Anders har hatt insomni i 17 år. Dette er hans beste råd


Øye sier at ferie ved sjøen er den desidert mest populære ferieformen. Det rimer imidlertid ikke med hva folk faktisk kjøper.

- Årsaken er nok så enkel at hytte ved sjøen er så dyrt at mange gir opp og ender opp på fjellet eller i innlandet. Sjøtomter er et begrenset gode og blir det i mange år fremover, påpeker Øye.

Oppland og Buskerud

Det er for tiden snaue 5000 fritidsboliger som ligger til salgs ute på Finn.no. Buskerud (652) og Oppland (567) peker seg ut som fylkene med flest hytter til slags, som understreker interessen for hytte på fjellet.

Dem aller dyreste hytta som er til salgs, koster 39 millioner kroner og ligger på Geilo. Norges for tiden dyreste fjellhytte har vært til salgs lenge.

Fjellhytta er på 700 kvadratmeter, har seks soverom, fem bad, basseng, vinkjeller, badstue, og dobbelgarasje. Den er påkostet for mange millioner kroner, så langt uten hell.

Les også

Selvaag tjener altfor mye på boliger - boligkjøperne tar regningen


Maks. tre timer

Norge har en lang kyst, men de fleste hyttekjøperne søker seg til området mellom Færder og svenskegrensen. Øye sier de aller fleste ikke vil kjøre mer enn tre timer til hytta, uansett om den ligger ved sjøen eller på fjellet.

En av forskjellene på hyttekjøpere og de som foretrekker ferieleilighet. er at førstnevnte gruppe ikke kjøper for å investere.

– Skal man investere penger, er det langt smartere alternativer enn hyttekjøp. Med hytte kjøper du lykke og en ramme i livet ditt som betyr noe helt annet enn økonomi. Ferieleiligheter har andre finansielle elementer i seg, der er fokus på salg og fortjeneste større, sier Øye til Estate Nyheter.

Les også

Olav Thon får ikke systembolag på svenskegrensen: - Det er ille


Flater ut

Han tror veksten i hyttemarkedet kommer til å flate ut om tre til fem år.
– Den største kjøpegruppen er i alderen 40-55 år, og de er ferdige med å kjøpe når den tid kommer. Derfra flater veksten ut, påpeker Øye.

Men stadig flere vil ha leilighet i fjellet. Vera Adolfsen i DNB Eiendom Hedmark Fritid sier til Estate Nyheter at med hytte følger det gjerne med vedlikehold. En leilighet er tilnærmet vedlikeholdsfri og har ofte en standard som ikke er langt unna den folk har hjemme.

- For noen er vedlikeholdet stort sett lystbetont, andre synes slikt er et ork og tar unødvendig mye tid. Da er fritidsleilighet et veldig godt alternativ, sier Adolfsen.

Kommentarer til denne saken