10.000 oljemilliarder ligger og venter

Foto: (Foto: Statoil)

Til tross for at Norge har produsert olje og gass i 30 år, ligger det fortsatt olje og gass for over 10.000 milliarder kroner igjen i undergrunnen utenfor norskekysten.

Ifølge Oljedirektoratet var det opprinnelig cirka 12,9 milliarder kubikkmeter oljeekvivalenter utvinnbar olje og gass på norsk sokkel. Nå er en tredel produsert og solgt, men det er fortsatt hele 9,1 milliarder kubikkmeter oljeekvivalenter igjen i undergrunnen.

Direktoratet regner med at cirka 56 prosent av de gjenværende ressursene er gass, mens resten av olje.

10.000 milliarder

Med dagens priser har denne oljen og gassen en markedsverdi på godt over 10.000 milliarder norske kroner. Det skulle med andre ord være nok å gjøre for både oljeselskaper og leverandører på norsk sokkel også i året framover.

Problemet er at den petroleumen vi allerede har produsert og solgt, også er den som var lettest å oppdage og billigst å produsere. Skal vi greie å utvinne de siste to tredelene, stiller det store krav til teknologiutvikling og kostnadskutt.

Dessuten er det en forutsetning at oljeselskapene fortsatt skal være interessert i å lete etter olje og gass utenfor norskekysten. Oljedirektoratet mener at en fjerdedel av de gjenværende ressursene fortsatt ikke er oppdaget.

Liten interesse

De siste årene har leteaktiviteten på norsk sokkel være svært lav, og NRK meldte mandag morgen at interessen for 18. konsesjonsrunde også er laber. Blant de store er det foreløpig bare Statoil, Hydro, Shell og Total som bekrefter at de har søkt på nye letearealer. Fristen for å søke gikk ut mandag, og tildelingen skjer til våren.

Oljedirektoratet gikk nøye gjennom ressursregnskapet i fjor vår, og endte opp med en kraftig nedjustering av tidligere anslag. Grunnen er at forventningene til dypvannsområdene i Norskehavet er langt mindre enn tidligere, og oljeselskapene sliter med å skvise mer olje og gass ut av feltene som allerede er i produksjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag