10.000 søkte erstatning for diare

Rundt 10.000 nordmenn søkte i fjor om erstatning fra forsikringsselskapet sitt på grunn av diaré i ferien. Slik unngår du den leie «feriemagen».

I fjor fikk forsikringsselskapene inn 32 813 meldinger om skade i forbindelse med reiser. Om lag 30 prosent oppgir diaré som årsak til forsikringskravet.

- Rundt 60 prosent melder om ulike infeksjoner. Halvparten av disse er diaré. Resten skyldes hovedsakelig øre-, nese- og halsinfeksjoner samt influensa, sier medisinsk fagdirektør Sverre Kjølstad i Europeiske Forsikring. - Men langt fra alle tilfellene av diaré blir meldt til oss eller myndighetene. Tallene er trolig langt høyere, understreker han.

Økte kraftig i fjor
Sykdom på reise kostet norske forsikringsselskaper 185,9 millioner kroner i fjor, og det er en økning på nesten 18 prosent fra 2001. Farmasøyt Trond Raudsandmoen i Alliance apotekene mener at mange sykdomstilfeller kunne vært unngått.

- Det lønner seg å sjekke på forhånd hvilke sykdommer man er utsatt for å få i det landet man skal besøke. Malaria er utbredt i Afrika og visse deler av Asia og Sør-Amerika, likeså er det mange som får mageinfeksjoner i disse landene, sier Raudsandmoen.

Kokt, stekt eller skrelt mat
For å unngå diaré anbefaler Raudsandmoen å holde seg til mat som er kokt, stekt eller skrelt. Koleravaksine kan redusere risikoen for diaré.

- I tillegg er en god personlig hygiene viktig. Husk alltid å vaske hendene før måltidet. Enkelte mener også at reisediaré kan forebygges med tabletter som inneholder melkesyrebakterier. Disse skal tas både før avreise og under oppholdet, sier han.

- Og når uhellet først er ute, er det viktig å få nok væske. Drikk daglig to-tre liter vann, farris eller andre drikker som inneholder salt eller fruktsukker. Prøv også å få i dag litt mat, og ha alltid med deg stoppende tabletter dersom du bruker transportmiddel uten toalett, sier han.

Raudsandmoen opplyser at særlig barn er i risikogruppen for å få diaré og andre infeksjonssykdommer under utenlandsopphold.

Slik unngår du å bli syk i ferien:

- Vurder reisemål utfra risiko og ta vaksinene du trenger før du reiser.

- Bruk klær og solkrem med høy faktor for å unngå solbrenthet og solstikk

- For mat gjelder alltid regelen - Kok det, stek det, skrell det eller kast det

- Kjøp vann på flaske eller kok det om mulig

- Vær nøye på hygienen og husk reiseapoteket

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag