100.000 falske pizza-stemmer

Valgskandale rammer Stabburet. Nå innrømmes det at 100.000 stemmer har blitt lagt inn av datahackere for å sabotere det pågående pizzavalget.

18.03.04 08:46

Orkla Foods vedgår torsdag at det har blitt lagt inn 100.000 ugyldige stemmer på www.grandiosa.com.

Stabburet og Orkla Foods har over lengre tid gledet seg over den enorme responsen på det såkalte Grandiosa-valget. Nå viser det seg altså at nær halvparten av stemmene er falske.

Ut over de falske stemmene har Stabburet mottatt rundt 116.000 gyldige stemmer fra internett, sms, post og butikk.

- Valgfusket er beklagelig. Stabburet var forberedt på at noen ville misbruke løsningen, men trodde vi hadde tilstrekkelig beskyttelse. Vi tolker likevel dette som et sterkt engasjement rundt Grandiosa, sier Inger Johanne Solhaug, kategoridirektør i Orkla Foods.

Årsaken til at feilen ikke er blitt oppdaget tidligere, skyldes en glipp i de manuelle kontrollrutinene i forbindelse med folkeavstemningen på internett. Stemmegivningen fra andre kanaler er ikke påvirket av feilen.

Stabburet vil fra nå av iverksette ytterligere manuelle og automatiske datafiltre for å hindre valgfusk. Disse skjerpede kontrollrutinene vil hindre at tusenvis av ugyldige stemmer blir med i fortsettelsen av valget.

Ifølge de gjenværende stemmene har varianten Kjøttdeig & Løk fått en oppslutning på 55 prosent.

I Grandiosas pizzavalg 2004 skal variantene Kjøttdeig & Løk og Pepperoni konkurrere mot hverandre. Vinneren blir fast medlem i Grandiosa-familien etter at det norske folk har sagt sin mening gjennom pizzavalget, som avsluttes i juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.