Gå til sidens hovedinnhold

11 politifolk sendt til skogs - skulle kontrollere 14 vindkraftmotstandere

Her diskuterer ikke mindre enn 11 politifolk hvordan de skal håndtere 14 fredelige demonstranter som protesterer mot vindkraftutbygging et sted ingen skulle tru at nokon kunne bu.

TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): - Hei du. I dag er det bare tre politifolk her ute. Så vi er visst ingen stor trussel i dag, ser det ut som.

Det sier Torbjørn Lindseth (62) når Nettavisen ringer ham. Siden 1. april har han nesten daglig vært tilstede i Hestdalen i Flatanger kommune for å protestere mot byggingen av et vindkraftverk på Sørmarkfjellet.

Det er Trønderenergi som sammen med tyske Stadtwerke München skal sette opp 31 vindmøller i det som beskrives som ett av få urørte naturområder langs trøndelagskysten.

- Rettelse! avbryter han plutselig.

Les også

Har observert hubro i planlagt vindmøllepark - krever byggestans

- Nå ser jeg seks politifolk her. For å passe på oss tretten godt voksne demonstranter. Etter disse ukene vil jeg ikke høre et eneste ord om for lite penger og for lite folk i politiet. Jeg har mistet all tillit.

For Lindseth og motstanderne mot vindkraftutbygginga på Sørmarkfjellet, toppet det seg torsdag for litt over en uke siden. Da troppet det opp ikke mindre enn 11 uniformerte politifolk for å passe på 14 demonstranter.

Aldri sett en trafikkontroll

- Jeg har bodd i området i mer enn 50 år. Å se en politibil her ute skjer kanskje en eller to ganger i året. Helst om sommeren når været er fint og turistene koser seg. Jeg kan ikke huske å ha sett eller hørt om en trafikkontroll her ute. Og så er det plutselig fem patruljebiler og 11 politifolk i skuddsikre vester her. Det henger ikke på greip.

Den nye arveloven skal sikre barna mer arv

Her kan det være behov med en liten forklaring på politihverdagen i Flatanger.

Flatanger kommune er én av 14 kommuner i Namdalen helt nord i Trøndelag. Politiet i Namdalen dekker også Bindal kommune i Nordland.

Stort område tømt for politi

Namdalen er et område på nesten 12.000 kvadratkilometer. Det er nesten samme flateareal som Akershus, Østfold og Vestfold til sammen.

Det bor omlag 35.000 mennesker i Namdalen. På en normal politivakt er det to politipatruljer på vegene i regionen.

Politistasjonsjef Svenn Ingar Viken ved Namsos politistasjon opplyser til Nettavisen at det torsdag i forrige uke var tre politipatruljer på vegene i Namdalen.

Det betyr at at alt tilgjengelig materiell befant seg i Hestdalen, en ytterkant i politidistriktet. I tillegg ble det sendt to patruljer fra Steinkjer politistasjon til Hestdalen, et område demonstrant Lindseth omtaler på følgende måte.

- Dette er en ytterkant i ytterkanten av Norge. Vi sitter jo bokstavelig talt i et øde landskap og protesterer.

Mindre politi under storbrann

For å sammenligne politioppbudet, spør Nettavisen politistasjonssjef Viken om å få vite hvor mange politifolk som ble kalt ut da flatangerbrannen herjet i det samme området for litt over fem år siden.

Flatangerbrannen er en av de største brannen i Norge etter krigen og svidde i løpet av noen døgn i januar og februar av mer enn 15 kvadratkilometer skog og ødela eller skadet minst 64 bygninger. Ingen personer omkom.

På grunn av endringer i politidistiktene etter politireformen er det ikke mulig på kort varsel å gi eksakte tall. Men Viken var selv en av politifolkene som den gang ble sendt til Flatanger.

Åpnet Skandinavias største vindtunnel

- Dette er basert på hukommelsen, og antall politifolk varierte jo. Men de ukene vi hadde folk der ute var vi et sted mellom to og ti politifolk i Flatanger samtidig. Jeg tror nok ikke vi var flere enn ti, sier Viken.

Politiet: - Visste ikke hvilken motstand vi ville møte

Etter å ha gjort flere henvendelser, fikk Nettavisen snakke med stabssjef Torgeir Moholt i Trøndelag politidistrikt tidligere denne uka.

Han legger ikke skjul på at det ble sendt et betydelig antall politifolk til anleggsområdet denne dagen.

- Et oppdrag som krever fem patruljebiler er ingen liten politioperasjon så det blir feil å bagatellisere dette. Med så mange til stede, hadde vi mannskap til å utføre flere og store politioppgaver, sier stabssjefen.

Han minner samtidig om at publikum ikke bare kan forholde seg til det de ser.

-Folk ser fem patruljer, men når vi flytter så mange patruljer inn i et område forflytter vi også patruljer for å demme opp for de patruljene vi tar ut. Men det er ingen tvil om at de store avstandene er en utfordring for oss.

- Hvorfor var det behov for så mange politifolk denne dagen?

-Bruken av politiressurser er en helhetsvurdering som gjøres basert på informasjon meldt inn til operasjonssentralen, etterretningsinformasjon og øvrige oppdrag i politidistriktet.

- Dette er en gruppe som ha demonstrert siden 1. april. Dere burde vel ha god oversikt over hvem demonstrantene var?

-Vi har god oversikt over de som har vært der over lengre tid, men det vil alltid være et usikkerhetsmoment i forhold til hvordan situasjonen utvikler seg.

- Hvorfor er politiet til stede hver dag i Hestdalen?

- Det handler om å sikre gjennomføring av lovlig fattede vedtak. Vi er også der for å ivareta sikkerheten til både demonstranter og anleggsarbeidere.

Kommentarer til denne saken