*Nettavisen* Økonomi.

Gunnar Stavrum

11 ting vi alle kan lære av Ole Gunnar Solskjær

SJEFEN OVER ALLE SJEFER: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United. Foto: John Sibley (Reuters / NTB scanpix)

Norske toppledere er imponert over resultatene til Ole Gunnar Solskjær. Men det er  mer å lære av hans innstilling.

Litt varefakta først: Jeg er Manchester United-fan og er født i Kristiansund, samme by som Ole Gunnar Solskjær. Legger man til at min fetter var en av S'ene, så skjønner alle at jeg ikke er nøytral.

Men dette skal ikke handle om fotball, men om ledelse generelt. Og jeg mener at det er endel å lære av den imponerende snuoperasjonen som etter alt å dømme gir ham posisjonen som manager i en av verdens største fotballklubber:

Solskjær gir et sympatisk og empatisk inntrykk, og han tok aldri av. Alle i Kristiansund kaller ham bare «Ole Gunnar» og han har aldri glemt sine røtter. Hvor mange timers frivillig arbeid han har utført for Clausenengen FK og på sidelinjen som trener for unge, vet han bare selv.

I offentlige sammenhenger virker han ærlig og direkte. Jeg kan ikke huske at han har æreskjelt dommere eller skyldt på andre. Når lagene har spilt dårlig, har han stort sett innrømmet det og tatt ansvaret.

Etter gårsdagens triumf mot Paris Saint-Germain var han pedantisk nøye med å påpeke at det var laget som vant, ikke han. Det viser en lederegenskap der Ole Gunnar Solskjær trives med å lykkes gjennom andre.

Manchester United snudde ikke ved kjøp av nye spillere, men ved å få ny gnist og selvtillit i stjernene som var der: Pogba, Lukaku, Rashford, de Gea - og flere andre. Det minner litt om Petter Stordalens lederfilosofi om å selge de jordbærene du har.

Hva som har skjedd på treningsfeltet, er vanskelig å vite. Men det må ha handlet om å sprøyte ny selvtillit og tro inn i laget. Det vitner om at han er en god psykolog som kan lese sine medarbeidere. Ole Gunnar Solskjær er åpenbart motiverende for sine ansatte.

Som spiller var Ole Gunnar Solskjær spissen som var best når det gjaldt, og som terpet og terpet på detaljer, og brukte sjansene som innbytter når han kom innpå. Det handler om å ha tro på det du trener på og stole på egne ferdigheter. Slik straffescorer Marcus Rashford (21) sa det etter kampen: «Det er dette jeg trener på hver dag».

Fotballentusiastene Dag Solstad og Jon Michelet skriver i en av sine bøker at «gode lag har flaks». Det samme gjelder ledere også. I medgangsfaser avler den ene suksessen, den andre. Ole Gunnar Solskjær tok over før en serie kamper mot svake motstandere. Sånn sett har han hatt flaks med timingen.

Jeg tror altså at Ole Gunnar Solskjærs fremste lederegenskaper er fagkunnskap om feltet han leder, men også psykologiske evne og vilje til å lykkes gjennom sine medarbeidere. Han kom fra en skole der ingen spillere var større enn laget, og har beholdt den filosofien.

Så hvorfor har ikke Ole Gunnar Solskjær alltid lykkes, og hvordan kan det for alvor ryktes at José Mourinho (som han erstattet) kan bli hentet til Real Madrid etter en slik exit fra Manchester United?

Lederleksjonen er at kjemien mellom ansatte og lederen også har betydning. Det finnes mange eksempler på at en god leder i en sammenheng, kan feile i en annen - og motsatt.

Som manager var Solskjær med ned med Cardiff, og han uttalte følgende til Dagbladet noen år senere: - Jeg lærte mye i Cardiff og ville ikke vært foruten den tiden. Jeg har reflektert mye over det som skjedde og innser at jeg ikke var så god og moden trener som jeg trodde.

Det viser evne til selvkritikk og selvrefleksjon. Det har vært oppturer og nedturer i Molde også, og Ole Gunnar Solskjær vet at han ikke kommer til å lede Manchester United uten motgang. Han innrømte glatt at laget ble utspilt av PSG hjemme på Old Trafford, men lærte av ydmykelsen og laget reiste seg mesterlig.

For å oppsummere, mener jeg altså at det er 11 ting vi alle kan lære av Ole Gunnar Solskjær:

 1. Vær sympatisk og empatisk
 2. Vær ærlig og direkte
 3. Ha evne til selvkritikk
 4. Bruk selvrefleksjon
 5. Sett laget først
 6. Tro på det du trener på
 7. Ha tillit til egne ferdigheter
 8. Selg de jordbærene du har
 9. Dyrk god kjemi med andre
 10. Husk: ingen er større enn kollektivet
 11. Og: Flaks med timing hjelper

I dag kårer den franske sportsavisen L'Équipe Ole Gunnar Solskjær til banens beste med ni poeng på spillerbørsen. Jeg tipper at han gleder seg over rosen, men irriteres litt likevel. For en god leder setter alltid laget først.

PS! Hva mener du? Har Ole Gunnar Solskjær lederegenskaper som norske toppledere kan lære av? Skriv et leserbrev!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag